PATE DE COCOS FACUT IN CASA

mal



Am preparat pateul dintr-un cocos tanar de data aceasta, insa de obicei il prepar din pui "de cumparat", asadar reteta o scriu din aceasta perspectiva pentru ca e mai la indemana. :)
Iata ingredientele necesare:

un pui intreg de cel mult 1200g
ficat de pui 500g
ceapa alba 500g
sare dupa gust
piper dupa gust
maioran (majoran) uscat o ligurita plina.
ulei de floarea soarelui cca 100 ml
unt (la temperatura camerei ) 200g
1-2 linguri de coniac sau tuica de caliate buna !!!(facultativ )

Puiul se curata (daca nu doriti pielea , o puteti indeparta...eu am pastrat-o ! ), se transeaza  si se spala bine ,bine...apoi se aseaza impreuna cu ceapa taiata pestisori intr-o tigaie pe foc.
Se sareaza dupa gust si se adauga maioranul.
Cand scade sucul lasat de carne se adauga cate putina apa fierbinte si se continua gatirea puiului pana cand carnea incepe sa se desfaca de pe oase.

Intre timp se curata ficatelul de vinisoare / grasime/ pielite , se taie bucatele si se pune intr-un castron cu apa rece ( asta il ajuta sa elimine sangele in exces din tesuturi ) . Daca apa se coloreaza in roz, schimbati-o .

Cand puiul este suficient de gatit se adauga in tigaie si ficatul. Se continua gatirea cca 20 de minute (sau pana cand este patruns si ficatul )
Mare atentie sa nu-l rumeniti!...Ficatul trebuie sa se inabuse in sucul propriu (in cazul in care considerati ca mai este nevoie de lichid, completati cu putina apa fierbinte ) si in uleiul din tigaie.Astfel o sa se pastreze moale.

Cand scade lichidul in totaliate , ingredientele sunt bine patrunse , iar cepa si uleiul s-au transformat intr-un sos, inseamna ca s-a terminat perioada de gatire!!!
Lasam toate cele in tigaia acoperita sa se stampere putin, cat sa putem indeparta oasele puiului.
Ca sa obtinem pateul, macinam amestecul din tigaie prin masina de carne (manuala sau electrica sau orice alt robot care se preteaza )

Eu am macinat carnea cu un robot electric de tocat carne prin 3 site de diferite marimi.
 In timpul operatiunii de macinare am adaugat si untul la amestecul de carne....iar la final, am amestecat totul cu 2 linguri de tuica curata de prune (taie din greata :))  ) si piper dupa gust.
Gustul acestui pateu nu se compara cu cel de cumparat...este divin :) Unde mai pui ca nu contine alte "chestiuni" gen: slanina, sorici ,proteina vegetala...etc, etc .
Pateul poate fi consumat ca atare sau il puteti folosi la alte preparate ce necesita adaugarea lui.:)




Noi il savuram pe paine proaspata sau prajita, alaturi de ceai de menta indulcit cu miere :D...e absolut yammmmmy :)
sau , dupa cum vedeti , l-am folosit sa umplu ouale pentru masa de revelion. :)

 Incercati ! :)
Tags: ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comentarii :

daca doriti sa comentati :