mal
In copilaria mea, piersicile (sau caisele, cum le mai spuneau unii ) , erau vedetele nuntilor. Nu exista nunta fara piersici, iar cei care le omiteau erau priviti cu suspiciune :))
Mama era experta cand venea vorba de piersici. Pe langa faptul ca le pregatea pentru noi la toate sarbatorile importante, era abonata nr 1 cand aparea cate o nunta printre neamuri sau vecini. Ea le "executa " cu indemanare de maestru.
Imi amintesc si acum cu cata grija isi "punea bine" colorantul. Invelit intr-o hartie impaturita cu atentie, il indesa bine intr-un recipient din ceramica pe care scria "zahar" (stiti recipientele in care se pastreaza cele trebuincioase bucatariei, avem si noi astazi, dar sunt mai moderne...ale mamei erau unele primite cadou la nunta ei...cu vreo 45 de ani in urma )....pentru ca nimeni in afara de ea sa nu aiba acces la el .:)
Ma mai trimitea uneori sa i-l aduc :).
Umblam cu colorantul ca si cu aurul, fereasca Dumnezeu sa-l fi risipit :))...ca mi-o luam de-mi ramanea in memorie :)).
Era pretios si de calitate...un praf rosu, pe care mama il dizolva in sirop facut de ea, sau achizitionat de la cooperativa cand "aciu" Romonutz (gestionaru' ) se incumeta in sfarsit sa-l aduca .
Prin acel sirop colorat tavalea piersicile si apoi prin zahar si nu ne lasa sa ne atingem de ele pret de o zi , pana se patrundeau aromele si se inmuia bine aluatul piersicilor.
Operatiunea cu tavalitul mi-a revenit cu timpul mie si umblam apoi cu buricele degetelor vopsite aproape o saptamana, pana cand colorantul catadicsea sa ma paraseasca :))
Eeee, ce n-as da sa mai gasesc si azi colorant ca al mamei, pentru ca al meu m-a chinuit ingrozitor aseara :)).
N-a vrut nici in ruptul capului sa inroseasca siropul , desi am folosit aproape o sticluta . Noroc cu siropul care era deja roz si asa am reusit sa colorez putin piersicile.
Dar , sa va spun cum le-am facut .
ALUATUL : 450-500 g faina, 3 oua, 200 ml ulei, 200g zahar, coaja de la o lamaie (eu am pus portocala ) sau zahar vanilat si un praf de copt...+ o piscatura de sare
Ouale se freaca impreuna cu zaharul pana se deschid la culoare si se formeaza basici.
Se adauga uleiul si se omogenizeaza.
Apoi aromele, faina , praful de copt si sarea.
Se framanta un aluat .
Sa aveti faina de rezerva, pentru ca e posibil sa mai trebuiasca. O sa simtiti la mana. Aluatul trebuie sa fie asemanator cu cel al placintelor cu aluat fraged.
Se formeaza bilute de dimensiunea dorita ( eu le-am facut foarte mari, dupa cum vedeti in poze , dar nu le fac de fiecare data asa ) care se aseaza in tava pe hartie de copt cu spatiu intre ele , deoarece o sa creasca .
Se coc la 170*.....cca 30 de minute.
Cand incep sa-si schimbe culoarea , sa devina usor maronii, sunt coapte.
Operatiunea se repeta pana se epuizeaza aluatul.
Cat inca sunt caldute, bilutelor (care se transforma intr-un fel de biscuiti ) li se scoate "miezul" cu un cutit mic si cu atentie , deoarece trebuie sa mai ramana suficient biscuite .
CREMA :
Din resturile rezultate ( bine maruntite cu mana ) 200 g unt, 150 g gem de caise sau piersici , 50 g nuca macinata sau migdale( facultativ, nu obigatoriu ), 2 linguri de cacao, esenta de rom dupa gust , 150 g zahar se face umplutura .
Se omogenizeaza bine si e gata.
ASAMBLAREA :
Se iau cate doi biscuiti si in locul ramas liber se pune "crema" apoi se lipesc intre ei, formand piersica.
La sfarsit se tavalesc obligatoriu prin sirop de fructe (eu am folosit grenadine ) , caruia i se adauga colorant alimentar ...si apoi prin zahar tos.
Au fost dati cand am colorat o parte cu galben - una cu rosu , sau cu verde si rosu...depinde ...
Nu se consuma imediat pentru ca sunt tari, abia a doua zi incepe crema sa lucreze si doar atunci sunt bune.
In mod normal, ar trebui sa iasa cca 20 de piersici (40 de jumatati) dintr-o portie de aluat. Eu am facut doar 9 piersici ...de data asta.
Se apropie sezonul nuntilor si deja am fost contactata sa fac prajitura si torturile la cateva, la unele sa pregatesc mancarea...in fine ...de aceea am facut ieri piersicile, ca sa le arat mireselor .
Conform traditiei , piersicile nu pot lipsi de pe mesele nuntilor unde gatesc eu :).
Incercati ! :)
le incerc claro que si :)) am confundat cu nucile draga mea,is cam vrasite zilele astea :(( te tzuc si iti doresc un weekend minunat!
RăspundețiȘtergerelas' ca nu-i bai ! :))
RăspundețiȘtergeresa-mi zici cum ti-au iesit ;)
Domnul sa te binecuvinteze draga Adriana,toate retetele tale le urmaresc cu mare interes,sper rusinea mea inca nu am reusit sa fac nici una din ele dar mi-am propus ca macar o data pe saptamana sa incerc sa gatesc ceva deosebit iar din retetele tale am ce alege.Esti deosebita draga mea pt ca doresti sa impartasesti astfel de secrete ulinare cu toata lumea si Domnul sa-ti rasplteasac.Sunt sigura ca pt foarte multe gospodine si nu numai sunt mana cereasca.Domnul sa te binecuvinteze si sa binecuvinteze rodul mainilor tale si sa iti dea in continuare multa intelepciune si pricepere.Fii binecuvantata.
RăspundețiȘtergereMultumesc Monica pentru cuvintele frumoase ! :)
RăspundețiȘtergereTe astept cu drag in vizita pe blogul meu :)
Arata foarte bine... ar trebui sa mi le pun pe lista...
RăspundețiȘtergereBine te-am gasit! Minunate piersicile tale!
RăspundețiȘtergeremultumesc irina :) chiar sunt :)
RăspundețiȘtergereCe bine arata!!
RăspundețiȘtergereSunt pur si simplu superbe piersicile tale....pup
RăspundețiȘtergerevaai ce faine arata - am sa le incerc si eu :) - dar acelea 150g de zahar sunt pt umplutura sau pt ornat? ms mult God Bless you
RăspundețiȘtergerepentru umplutura...cel de tavalit e suplimentar si intra destul ;)
Ștergerems ms ms - va urmaresc si pe facebook - aveti un mare dar - GBU!
ȘtergereBună :-) va urmăresc și pe fb. arata foarte bine piersicile :-) o sa încerc sa fac și eu neapărat :-) Mersi :-) :-*
RăspundețiȘtergereNeaparat !
Ștergere