Duminica am pregatit pentru pranz acest fel de mancare :" porc cu unt aromatizat , garnitura de orez cu sofran si sos de coacaze rosii cu piper roz si sare de mare".
Desi are denumirea cam lunga , este genul care se gateste repede, in maxim jumatate de ora a fost in farfurii.
Imi place combinatia fructe-carne, de aceea le atasez destul de des mancarurilor mele, indiferent de tipul de carne folosit.
Dar, sa va explic cum am preparat totul :
mai intai am pus o piscatura de sofran uscat sa se inmoaie in putina apa ca sa-si lase culoarea si aroma.
Cand a inceput sa clocoteasca am pus o lingura de delikat, piper si sare dupa gust. L-am lasat sa fiarba 10-15 minute , apoi am adaugat sofranul diluat.
Dupa cateva clocote a oprit focul, am acoperit oala si l-am lasat sa "se umfle" cu apa in care a fiert.
Pana s-a fiert orezul am fript muschiuletul (cotletul ) de porc astfel:
l-am taiat in felii de cca 1 cm grosime, apoi l-am asezat in tigaia incinsa. L-am lasat sa se perpeleasca 2- 3 minute ...apoi l-am intors si l-am mai lasat pana s-a rumenit bine.
Focul trebuie sa fie marisor. Operatiunea se face cu tigaia descoperita.
Practic e un fel de gratar, in consecinta , carnea nu iese tocmai moale, dar e patrunsa si se poate manca fara probleme.
Am oprit focul, am pus sare si piper pe bucatile de carne, apoi le-am acoperit .Carnea se mai fragezeste in aburii degajati si se patrunde cu sarea si piperul.
Apoi m-am ocupat de sos.
Coacazele (congelate ) le-am pus in cratita impreuna cu o lingura de unt, jumatate de lingurita de piper roz-boabe, sare de mare si o lingura de miere.
Le-am tinut pe foc micut sa-si lase fructele sucul.
Cand au inceput sa clocoteasca am mai adaugat 2 linguri de zahar si o lingurita de amidon diluat in 200 ml apa.
L-am lasat sa mai dea cateva clocote , apoi am oprit focul.
Untul , pe care l-am pus pe bucatile de porc l-am aromatizat cu busuioc si ierburi italienesti uscate.
Pentru asta am lasat untul la temperatura camerei sa se inmoaie, apoi am adaugat in el aromele. L-am amestecat bine...l-am pus pe o folie alimentara...i-am dat forma de sul si l-am pus la congelator.
Dupa ce am montat preparatul pe farfurie, chiar inainte sa il servesc, am pus feliutele de unt peste carne.
Carnea fiind calda a topit untul, care a patruns impreuna cu aromele in ea ( cotletul gatit in felul acesta e destul de uscat , chiar are nevoie de ceva care sa-l faca mai suculent )
In poza care urmeaza se vede cum incepe sa se topeasca untul patrunzand in carne impreuna cu aromele :).
Sosul de coacaze rosii e delicat ....dulce- acrisor si inmiresmat , datorita coacazelor si piperului roz.
Pentru orezul cu sofran am cateva comentarii : data viitoare o sa-i adaug si o ceapa putin calita in unt , deoarece mi s-a parut cam fad.
In afara de culoare nu a fost mare lucru de capul lui...si am si dat o droaie de bani pe sofran.
Il consider un moft, asa ca n-o sa-l gatesc prea des :)
Incercati ! :)
Tags: feluriprincipale , PORC
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu
daca doriti sa comentati :