mal
Am mancat pentru prima data madlene adevarate in Franta , la ele acasa , in toamna lui 2008...M-a cucerit pufosenia si gustul lor intens de unt si lamaie. Atunci mi-am promis ca odata ajunsa acasa le voi prepara chiar eu, insa in goana zilelor atat de pline , am omis sa-mi achizitionez "tava cu formele" de scoica.
Salvarea mea a venit din tara vecina si prietena HU :D , cand in urma unei incursiuni prin magazinele lor am dat de forma de madlene. Am pus mana pe ea si nu i-am mai dat drumul :)) Si de atunci cum se iveste ocazia , cum le prepar :D.
Madlenele sunt diferite de muffins (cunoscute de catre unii drept madlene sau magdalene) mai ales prin forma specifica de ...scoici si gustul intens de lamaie si unt . In rest , cam au compozitia asemanatoare si mod de preparare aproape identic :), tocmai de aceea cred ca se confunda :).
Dar sa va dezvalui si reteta mea :
200g faina , 150 g zahar, 4 oua, 100g unt, 3 linguri de smantana fermentata, esenta de lamaie (si coaja de lamaie daca se prefera) , zahar vanilat si praf de copt.
Ouale se separa , albusul se mixeaza cu zaharul bine, bine ...apoi se adauga galbenusul si se mai mixeaza pana devine totul o spuma tare
Untul se topeste si se adauga compozitiei (atentie, nu trebuie sa fie fierbinte!!! )
se amesteca cu spatula ...
se adauga faina , si praful de copt amestecand cu grija sa nu se formeze cocoloase ...iar la final se adauga si aromele.
Astfel preparat, aluatul are nevoie de o jumatate de ora de pauza .
Forma cu scoici se unge cu unt si se infaineaza bine( pentru a evita lipirea aluatului), apoi cu un polonic, lingura, pos ...se "umplu" scoicile
....si se dau la cuptorul incins la 180* pret de cca 15 min (dupa 10 se verifica)...
Din compozitia de mai sus rezulta o portie de 36 buc madlene rumene si pufoase care se topesc instantaneu :)) mai ales daca este si cafea (sau ceai) prin zona ...si mancaciosi care saliveaza asteptand :)).
Eu am reusit sa salvez cateva pentru sedinta foto...dupa care au disparut si astea :D.
Nu stiu cand o sa mai am ocazia sa vizitez Franta, insa atunci cand mi-e dor prepar madlene...
Le savurez cu o placere "vinovata" si daca inchid ochii aproape simt briza Atlanticului si mirosul de scoici autentice :))...desi il prefer pe cel al "scoicilor" cu iz de lamaie si unt :)
Tags:
deserturi
,
muffins/ medlene
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereadriana :0) nici eu nu stiam cu calcualtourl si netu dar am invatat :)
RăspundețiȘtergerepremiul trebuie sal iei de la mine pe blog stfel dai clic pe fiecare din ele si faci save as si le dai save la tine al poze apoi o sa le cauti la tine si o sa le postezi ca si oricare reteta dar ca o sa scrii cas premii si de la cine apoi si tu la randul tau poti sa le dai mai departe cui doresti le scrii numele si mergi la fiecare personal si le anunti ca le oferi un premiu :)
te pup si pe curand sper sa te ajute ce tiam scris
eu nu mai satau in Ro acum locuiesc in state de 5 ani ...o sai cumpar in curand si forme ca m-am interesat unde le pot gasi :)
pa