mal
Cred ca am mai scris si cu alte ocazii ca imi place "la nebunie" soricul de porc de pe ciolanele afumate, cu conditia sa fie bine fiert sau fript.
Cand eram copil nu exista bucurie mai mare ca in zilele cand mama scotea de la untura ciolan ca sa gateasca cate ceva din el.
Pana sa ajunga in oala , il ciupileam de soricul bine fript.:))
Sigur, imi placea si carnea de pe ciolan, insa soricul era delicatesa .
NOTA : in perioada aceea, deoarece nu prea existau frigidere si mai ales congelatoare, carnea se sara, apoi se afuma, si in cele din urma era "fripta " in baie de untura .
Era asezata apoi in chiscante si acoperita cu untura fierbinte.
Cand untura se solidifica , puteau sa fie temperaturile cat de mari, carnea se pastra fara sa se altereze.
:)
In amintirea acelor vremuri imi fac uneori aceste catarigi din ciolan.
Pentru ca sunteti prietenii mei cei mai buni :) o sa va invat si pe voi sa le faceti.
Daca nu aveti ciolan de la porcii crescuti de voi sau de parinti, cautati si cumparati unul care va face voua cu ochiul.
Sa fie carnos, sa aibe soricul bine afumat si intact, sa miroase imbietor ....in fine, sa va convinga ca merita sa-l achizitionati :).
Il spalati bine in cateva ape caldute, ( daca e de acasa , il tineti la desarat o vreme , in apa rece pe care o schimbati din cand in cand )
apoi il puneti intr-o oala incapatoare.
Completati cu apa rece care trebuie sa acopere bine ciolanul si porniti focul.
Mare atentie sa aveti si apa calda la indemana , pentru a completa zama
care trebuie sa acopere mereu ciolanul pana in momentul in care adaugati
condimentele.
Lasti-l sa fiarba la foc domol pana se inmoaie bine soricul si carnea se dezlipeste singura de pe os.
In partea a doua a fierberii adaugati in zeama si cateva condimente : boabe de piper, foi de dafin, cimbru, doua boabe de enibahar...o ceapa , 2-3 catei de usturoi.
Gustati de sare si daca e necesar completati.
Din acest moment NU mai adaugati apa.
Cand carnea este bine fiarta opriti focul si scoateti carnea pe un platou.
Adaugati in zeama ramasa 2 catei de usturoi zdrobiti si o lingura de boia.
Lasati totul sa se stampere putin.
Portionati carnea in cubulete si asezati-o in castonele sau cani. ( sau in ce vas doriti voi )
Strecurati zeama peste bucatile de carne cat sa o acopere bine.
Puneti vasele la loc racoros sau chiar in frigider , pentru minim 5 ore sau peste noapte.
Cand sunt bine inchegate va puteti infrupta.
Sper ca v-am starnit interesul si o sa faceti si voi catarigi din ciolan.
Sunt foarte bune cu turta de malai sau pita de casa ( gasiti retetele pe blog ).
FITI BINECUVANTATI !
Tags:
aperitive
,
aperitive -recomandari pentru mesele de Craciun si Revelion
,
COPILARIE
,
piftie
,
RACITURI
,
racituri de porc
,
soric de porc
Home
/
aperitive
/
aperitive -recomandari pentru mesele de Craciun si Revelion
/
COPILARIE
/
piftie
/
RACITURI
/
racituri de porc
/
soric de porc
/
CATARIGI / RACITURI DIN CIOLAN AFUMAT
-
Blogger Comment
-
Facebook Comment
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu
daca doriti sa comentati :