N-am incercat pana azi aceasta minunatie cu nume din amintirile din copilarie ale lui Creanga si...rau am facut.
E intr-adevar de poveste.
Nu-i nici placinta, nici budinca si nici sufle(u) nu-i poti spune , dar bunaciune o poti numi fara sa gresesti.
Se face simplu, repede si nici nu e costisitoare .
In diverse forme, dupa diverse retete mai vechi sau mai noi ...sarata sau dulce.
De fapt, mai mult dulce...
dar eu am ales s-o fac sarata ca sa putem sa-i adaugam mai multe" topinguri" .
Si... cam asa am facut-o :
intr-un castron am amestecat cca 300 g branza dulce de vaci , 100 g branza quark , 150 ml iaurt 3,5 %, 4 oua si o lingurita de sare.
Nu va cramponati in felurile de lactate... puteti pune telemea, smantana...lapte batut.
Ideea e sa aveti cca 500 g de lactate, atat mai uscate cat si umede.
Am vazut ca unii mixeaza separat branza pana devine crema. Eu am lasat bulgarasii de branza dulce intregi si mi-a placut cum se simt in preparat .
Sau ...in unele retete se bate separat albusul spuma, apoi se adauga in compozitie.
Eu am ales cel mai simplu mod de preparare si mi-a placut ce-a iesit ;)
Am omogenizat bine si ... cam atat.
Am uns cu unt o tava de ceramica , apoi am tapetat-o cu pesmet.
Am turnat "aluatul" si l-am "impanat" cu cateva bucatele de unt gras
Am copt turta/placinta/ alivanca cca 1 ceas la 180*.
Puteti urmari coacerea care dureaza minim 35 min ( depinde de cuptor) ...dar s-o lasati sa creasca si sa se rumeneasca cum se cuvine, chiar daca dureaza mai mult timp.
Portia facuta de mine a ajuns ...pe saturate la 2 persoane.
Daca vreti o alivanca mai mare, dublati cantitatea ingredientelor.
Pentru servire am ales branza quark amestecata cu smantana si marar ( sarata)
si pentru varianta dulce - smantana grasa (fermentata ) si dulceata de prune facuta in casa :
De obicei se mananca cu smantana din cate am citit, dar va asigur ca merge foarte bine si cu "topingurile" alese de mine.
Incercati ...si sa-mi spuneti daca v-a placut ;)
Fiti binecuvantati !
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu
daca doriti sa comentati :