mal....
LATER EDIT : 21 IANUARIE 2012
La noi se invata de zor pentru sesiune , asadar e "stresiune" cat cuprinde:)).
Trebuie sa facem liniste cu orice pret, asa ca agat oalele in cui si doar in caz de urgenta le cobor.
Ca sa nu stau chiar degeaba m-am apucat sa completez cu retete postarile din anii trecuti cand din lipsa de timp & experienta in ale bloggeritului & alea-alea, am postat multe poze cu preparate insa fara retete.
Si pentru ca tocmai am fost rugata si "intaratata" pe facebook, am ales sa completez reteta de cremes...crempita (asa o stiu de la mama )....cremsnit...sau cum vreti voi :D, pe care am postat-o prin martie 2010
Chiar daca mama facea si foile de crempita cu mana ei, eu nu ma prea omor dupa operatiunea cu pricina, in consecinta le cumpar gata coapte . Daca am timp cumpar doar foietajul si le coc chiar eu....in fine.
Stiu ca sunt mai bune cele facute in casa si chiar mai sanatoase, dar ...cum nu mananc zilnic foietaje cumparate, imi permit sa" pacatuiesc " din cand in cand :).
Asadar , de aceasta data voi scrie doar reteta pentru crema :
CREMA:
ai nevoie de : 1 litru de lapte, 5 oua intregi, 5 linguri de faina 000, 10 linguri de zahar (pui in plus daca vrei mai dulce ), 2 plicuri de gelatina (cca 3 linguri ), 500 ml frisca (naturala ) vanilie (3 pliculete zahar vanilat sau dupa gust extract de vanilie sau esenta )
CUM PROCEDEZI :
pui gelatina la hidratat in cca 100 ml apa rece
opresti din lapte 300 ml, restul il pui la fiert intr-o oala cu pereti dubli/ nonaderenta
separi ouale
galbenusul il amesteci cu zaharul si faina, apoi adaugi treptat laptele rece, avand grija sa dizolvi bine cu telul (fara cocoloase!!!! )
cand fierbe laptele adaugi "amalgamul" rezultat in oala, procedand ca la o budinca.
fierbi bine crema , amestecand mereu cu telul.
opresti focul si acoperi oala cu capac ( sa nu se formeze pojghita )
bati spuma tare albusul cu o piscatura de sare (pana cand intorci castronul si nu se ravarsa :D )
in crema calda adaugi mai intai gelatina hidratata, amesteci bine cu mixerul (sau telul ) , apoi adaugi si spuma de albus, putin cate putin pana o incorporezi toata.
lasi crema sa se raceasca bine (acoperita!!! poti folosi folie alimentara )
bati frisca cu zaharul vanilat.
adaugi treptat crema rece in frisca, pana o incorporezi pe toata. ( daca mai vrei zahar, adaugi )
Cu aceasta crema umpli foile de cremes. :D
Eu procez astfel : asez prima foaie intreaga intr-o tava , apoi pun deasupra crema. Cea de-a doua foaie o sfaram in bucatele nici mari nici mici si abia apoi o adaug in ploaie peste crema . Astfel n-o sa fie probleme la taiat :)
Peste foaia faramitata, adaug in momentul servirii , zahar praf vanilar :)
Incercati ! :) Tags: deserturi , prajitura
Imi plac mult dulciurile de casa,felicitări
RăspundețiȘtergere