PLACINTA CU DOVLEAC SI SCORTISOARA

mal

Am umblat besmetici dupa ludaiu' (dovleacul) acesta. De cand au aparut pe piata, in aceasta toamna, mi-am tot dorit sa gasesc unul "adevarat".
Numai ca socoteala de-acasa ....stiti voi, nu e identica cu cea din targ. Tot auzindu-ma cum ma vaicaresc ca vreau "ludai de-ala bun, ca de la mama din gradina", iubi meu (puteti sa radeti cat vreti, eu asa ii spun sotului meu de cand ne-am cunoscut, sunt multi ani de obisnuinta si nu mai pot schimba nimic in acest sens. de fapt nici nu vreau sa schimb ) s-a grabit sa-mi cumpere dovleacul ca sa-mi fac surpriza. Tare incantata am mai fost.
Adevarul e ca la forma seamana mult cu ludaiul de gradina...

pana si cand l-am taiat mi s-a parut ca e o achizitie de nota maxima, insa cand am inceput sa-l gatesc...m-am dez(s)umflat.( o sa vedeti de ce )

 Tot iubi, ajutor de nadejde l-a curatat , la taiat si l-a tocat.
De aici insa a ramas treaba mea.
Mi-am propus sa gatesc cate cele cu acest dovlec, ba aveam de gand sa ne si coc in cuptor cateva bucati, insa cand l-am vazut cum se comporta la gatit, am renuntat.
Am renuntat sa-l coc , nu sa-l folosesc, deoarece i-am venit de hac in doi timpi si trei miscari.
In momentul cand am pus dovleacul (1,5 kg) cu zahar ( 12 linguri )si unt ( 100g)cu oala pe foc  sa se "dinstuie" (mama folosea acest termen, nu stiu cat e de corect ), dovleacul meu s-a dovedit a fi unul tare "apatos". E firesc sa lase suc in combinatie cu zaharul, insa nu o tona, ca acesta.
Nu m-am descurajat, doar am schimbat putin reteta.
L-am lasat sa fiarba in sucul propriu cca 10 minute, apoi am adaugat o budinca de gris (puteti folosi gris 4-5 linguri, dupa nevoie  ) si o budinca de frisca dizolvata cu 3 linguri de apa. Le-am lasat sa mai bolboroseasca impreuna cca 5 minute, apoi am oprit focul.
Am obtinut o "crema" fantastica, si ca aspect si ca gust. Desi m-am cam necajit la inceput, rezultatul final mi-a placut mult, astfel ca am uitat  incidentul repede :).
 Am lasat "crema" mea sa se stampere si intre timp am facut aluatul astfel :
intr-un bol am pus 300g faina, un ou intreg, 150g unt 80% grasime, trei linguri de zahar (daca vreti mai dulce, puteti pune mai mult )si  putina sare. Am framantat bine pana s-au amestecat ingredientele...apoi l-am asezat presandu-l cu mana in forma de placinta unsa cu unt .(datorita unor imprejurari care tin strict de ingredientele folosite, aluatul poate iesi mai moale sau mai tare, in ambele situati  il puteti intinde direct in tava folosindu-va de mainile ude sau unse cu unt. sa nu va temeti, indiferent cum iese o sa se coaca si o sa fie bun )
Apoi puteti sa-l lasati sa se odihneasca fie la frigider, fie in bucatarie daca nu e prea cald.
Aluatul asezat in forma arata asa:
 ...iar aceasta este "crema" mea de dovleac :) aici era deja amestecata cu scortisoara macinata -1 lingura cu varf in cazul meu (voi puneti dupa gust ). Tot acum e momentul sa mai puneti zahar daca este necesar.
Daca si dupa ce se raceste dovleacul vi se pare tot moale, puteti sa-i mai adaugati o lingura de amidon sau , asa cum am facut eu, un praf de budinca de frisca. Fiti fara frica, in timpul coaceri( cca 50 min )  budinca absoarbe sucul din dovleac si se "gateste" ca si cand ar fi fost fiarta .
  Asa cum va spuneam se coace la 180-190* cca 50 minute...insa dupa ce trec 30 de minute fiti cu ochii pe ea;).
Dupa ce o scoateti din cuptor, o lasati sa se stampere bine si abia apoi o feliati ca s-o serviti. Calduta e durere de buna :)...pudrata cu zahar praf vanilat (sau simplu) si putina scortisoara proaspat macinata....


 Incercati, merita tot efortul si timpul de asteptare ! :)
Tags: ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comentarii :

  1. Am facut in urma cu multi ani o placinta cu un dovleac adevarat. Era adus de cineva din gradina proprie de la tara, dar era lunguiet, in forma de dovlecel foarte mare si portocaliu. A fost singurul dovleac bun de placinta pe care l-am gustat. Acum nu mai stiu sa aleg. Exista multe varietati in piete dar eu nu stiu ce trebuie sa cumpar. Nici cei de copt nu mai au gustul si suculenta a ceea ce stiam eu ca sunt acesti dovleci. Iar cei din supermarketuri... Ce ar trebui sa cumpar, cum ar trebui sa ma orientez?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer , nu stiu cum sa te indrum mai bine...deoarece si eu intampin aceleasi probleme.
    Singura sansa ramane totusi piata si taranii autentici.
    Sau rudele de la sat:) (in cazul meu)

    RăspundețiȘtergere
  3. Adriana as vrea sa incerc si eu reteta ta si nu stiu ce as putea folosi in loc de budinca de frisca
    (ca aici nu o gasesc sau nu stiu eu sa caut). daca poti sa ma ajuti iti multumesc anticipat
    toate bune

    RăspundețiȘtergere
  4. poti folosi amidon...am si scris in reteta.
    nu stiu unde "aici" esti, insa trebuie sa se gaseasca praf de budinca cam peste tot acuma :)
    bafta ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc am facut-o deja cu budinca de vanilie si a iesit delicioasa:X:X::X:XX

    RăspundețiȘtergere

daca doriti sa comentati :