mal
Sunt zeci de ani de cand fac gogosi, dar niciodata nu mi-au iesit asa bune....
PAROL ! ;)
Pufoase, aratoase, neunsuroase...nici prea dulci / nici prea sarate..... musti si ai impresia ca se topesc in gura....mananci si nu te mai saturi.:D
Mai vrei....mai vrei ....mai vrei....pfffoooaaaa.:))) o nebunie :))).
Evident sunt foarte incantata de rezultat , asa ca o sa va spun si voua reteta , poate va incumetati sa le faceti :).
Nu trebuie sa fiti experti, doar sa doriti sa le faceti :).
Iata ingredientele :
800g faina alba 000
1 pliculet de drojdie uscata
4 linguri de zahar
o lingurita de sare
6 linguri de ulei
cca 400 ml apa calduta pentru framantat ( + 100 ml in caz ca mai trebuie )
suplimentar:
faina pentru cand le intindeti ....cca 100g
1 litru de ulei pentru prajit
Cum procedati :
aduceti faina de cu seara intr-o incapere incalzita.!!!
Cerneti faina intr-un castron incapator, formati un crater cu o lingura, apoi adaugati drojdia si zaharul.
Dizolvati cu jumatate din apa drojdia impreuna cu putina faina ( faceti o plamadeala , ca la paine ).
Dupa 5 minute adaugati sarea, uleiul si restul de apa , putin cate putin si incorporati cu grija toata faina.
Framantati doar pana obtineti un aluat omogen .
Aluatul trebuie sa fie unul elastic si nelipicios .
Acoperiti cu folie transparenta aluatul si lasati-l sa dospeasca o jumatate de ora.
Formatarea gogosilor:
Din start trebuie sa va spun ca eu am folosit o forma speciala pentru ravioli.(de aici si denumirea gogosilor !!! )
Este conceputa in asa fel incat poti decupa cu o parte aluatul, iar cu cealalta poti formata gogosile.
Daaaaar, nu-i o tragedie daca nu aveti forma de ravioli, puteti folosi un pahar sau o cana , cu gura carora puteti decupa cercuri de aluat.
Insa, mai intai trebuie sa-l intindeti bine cu sucitorul pana obtineti o foaie de cca 1 cm grosime.
Inainte , aveti grija sa pudrati din belsug cu faina masa pe care lucrati.
Odata decupate cerculete de aluat, le umpleti cu ce va place ( mai jos am sa va arat si cu ce le-am umplut eu ), le impaturiti , apoi cu coada unei linguri apasati marginile ca se lipiti.
Le coaceti / prajiti in ulei incins pana se rumenesc bine pe ambele parti .
N-o sa absoarba prea mult ulei (aici m-au cucerit pe mine definitiv !!! ) , insa, preventiv ,puteti sa le scoateti pe prosoape absorbante.
Sunt tare bune calde , asa ca nu pierdeti prea mult timp si savurati-le.
Eu le-am adus la masa ca fel de sine statator ;)....adica n-am mai mancat nimic nici inainte, nici dupa ele .
Le-am facut cu diverse umpluturi , atat sarate , cat si dulci, astfel ca ,am considerat ca ne ajung doar gogosile pentru o masa.
Mai jos sunt cateva poze cu gogosile in diferite ipostaze si cu diferite umpluturi :) :
gogoasa "pupacioasa " :) ...daca va uitati cu atentie seamana cu o gura intredeschisa , gata sa se apuce de pupacit tot ce prinde :))
gogoasa "planton nins"(a ) cu zahar vanilat
gogoasa cu telemea sarata
gogoasa cu crema de branza si verdeata
gogoasa cu ciocolata
gogoasa cu dulceata de caise
gogoasa cu dulceata de capsuni
Iar aici o poza cu gogosile formatate , asteptand sa le vina randul la prajit :D
Asa cum le-am facut eu astazi:)
NOTA!!!
Daca doriti , puteti sa le coaceti si in cuptor...la 180*....35-40 min .
Inainte insa, ungeti-le cu galbenus de ou dizolvat in 2-3 linguri de lapte .
Celor cu umplutura dulce puteti sa le presarati deasupra zahar tos, iar celor cu umplutura sarata diverse seminte ( mac, susan, in, floarea soarelui, nuci , alune (macinate ).
Incercati ! N-o sa regretati ! Va asigur ;) !
Tags:
deserturi
,
gogosi
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Ce frumos arata! Imi plac mult cele cu dulceata!
RăspundețiȘtergereTimea merci !
ȘtergereEu m-am inghesuit la cele cu branza :D
Ce delicii!Le voi incerca si eu.
RăspundețiȘtergereI-am facut si eu, umpluti cu gem de capsuni si cu ciocolata. Sunt exceptionali. Va multumesc pentru retetele pe care le postati!
RăspundețiȘtergereda, sunt :)
Ștergerecu drag !