Joaca e permisa la orice varsta, cu conditia ca sufletul sa-si pastreze inocenta . :)
Iata motivul pentru care m-am pretat la joaca de-a MAMALIGA pusa in scena de blogerii culinari.
Imi place sa cred ca dincolo de pasiune, inocenta e cea care incita breasla sa " mamaligeasca" in turma.
Timid, imi aduc si eu aportul ...in speranta ca undeva, cineva, va zambi vazand MAMALIGA mea. :) Poate o sa-i faca cuiva pofta si o s-o prepare...cine stie ?! :)
Sunt convinsa ca majoritatea postarilor vor contine cuvinte de genul " mama / bunica asa ne facea MAMALIGA" ....insa , cu siguranta , vor aparea si cuvinte ca "reinventat" sau "noutate".
Sigur, si MAMALIGA mea e tot una lasata mostenire de mama, care a mostenit-o la randu-i de la ai sai .
Cert e ca mi-a placut de fiecare data MAMALIGA , indiferent in ce context a fost adusa pe masa.
Pe vremea copilariei mele insa, MAMALIGA nu era facuta din malai grisat ca cea de acum. Faina era rasnita in mori , din porumb bine uscat, ales pe spanceana.
Odata ajunsa acasa de la moara, se cernea si se depozita in butoaie bine acoperite. Cat ar fi fost omu' de sarac, nu era camara fara butoi de faina de cucuruz in satu' meu .
MAMALIGA adevarata se fierbea in ceaunul pus in carica spoiertului, pana se desprindea de pe facalet. Gospodina trebuia sa fie voinica, pentru ca avea ce invarti in ceaun pana se fierbea MAMALIGA.
La final , bine fiarta, se rasturna pe fund de lemn, iar capul familiei o taia cu ata, impartind fiecarui membru bucata care i se cuvenea din sfanta MAMALIGA. :)
Oh, ce viata, ce vremuri..... :)
M-am intalnit cu malaiul grisat abia in adolescenta. :)
Sigur, l-am indragit imediat pentru ca ne scutea de stat mult cu facaletul in mana , insa, oricat de repede se termina MAMALIGA, gustul nu se compara cu cel al celei din porumb brut.
Ca sa puteti face o comparatie ....MAMALIGA din malai grisat se gata in maxim 10 minute, cea din porumb brut trebuia sa fiarba cam un ceas. :)
Cum majoritatea dintre noi folosim astazi doar malai grisat, reteta mea de MAMALIGA asta contine.
Si se face asa : se pune la fiert 1 litru de apa.
Cand incepe sa clocoteasca se pune o lingura de sare si 200 g de malai adaugat in ploaie.
Se amesteca energic cu un tel pana se incorporeaza toata faina.
E posibil sa mai trebuiasca adaugata cate putina apa, insa asta depinde de faina pe care o folositi.
Pentru o savoare aparte, eu adaug (uneori) si unt...cca 50 g.
Se lasa MAMALIGA sa bolboroseasca la foc mic, acoperita. Din cand in cand se mai amesteca.
Dupa cca 10 minute se opreste focul si se lasa acoperita .
Se poate folosi dupa cca un sfert de ceas, insa abia a doua zi o puteti taia cu ata :)).
Asadar, am ales sa intru in jocul de-a MAMALIGA cu urmatoarea reteta :
MAMALIGA FRIPTA
Am folosit MAMALIGA facuta cu o zi inainte, dupa reteta de mai sus .
Pentru ca gustul sa se apropie cat mai mult de cel din copilarie, am fript-o cu untura de la jumerele de slanina pe care le-am facut special cu aceasta ocazie .
Am taiat bucate mici slanina si am topit-o pana s-a tranformat in 'cipsuri' si si-a lasat untura.
Am adugat mamaliga rece si am amestecat-o bine cu untura si jumerele de slanina.
Dupa ce s-a inmuiat bine , am lasat-o sa se friga cca 5 minute.
Apoi am impartit-o in doua portii :
In prima am adugat doua oua( "de casa " ) pe care le-am amestecat impreuna cu mamaliga fierbinte pana s-au coagulat.
Am transferat-o pe o farfurie si i-am adaugat branza de oi maturata, rasa ..."cipsuri" de slaninuta de la Ardeal si un mot de smantana.
Celeilalte portii i-am adaugat un ochi de ou ( "de casa" ) , "cipsuri" de slaninuta si branza de capra rasa.
Am montat-o cu un star generos de branza de capra sfaramata intre cele doua straturi de mamaliga cu jumere de slanina.
Prin modul de prezentare am combinat vechiul cu noul, traditionalul cu modernul ...sa impac si copilul , dar si doamna din mine :).
Cred ca o sa va placa MAMALIGA mea fripta, dar si joaca noastra de-a " mamaligitul"
Pentru a vedea MAMALIGA celorlalti blogeri trebuie doar sa accesati linkurile de mai jos .
Veti ramane surprinsi de ce sunt unii in stare sa faca cu modesta MAMALIGA ;)
FITI BINECUVANTATI ! :)
Georgiana si Iolanda Voinea - Mămăligă, ou ochi cu ceapă prăjită şi crispy chorizo
Diana Duca - Batoane de Mămăligă cu Roșii Uscate, Gorgonzola și Ierburi Aromatice
Daiana si Cosmin - Paine cu maia, faina de malai si durum...
Lacramioara Mihaela - Prăjitură cu mălai
Alexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizata
Oana Jipa - Mămăligă în straturi
Ioana Tone - Za mamaligus
Carmen-Ana - Tocanita de vacuta cu mamaliguta
Mary Udrea -Mamaliguta cu surprize
Bucataresele Vesele - Rulada de Mamaliga cu Ciuperci
Piri Piri e Canela- Taci si-nghite! pentru Mãmãliga Party
In bucataria vesela - Chiftele de soia cu mamaliga aromata si valeriana
Laura Laurentiu - Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga
Radu Groza - Mamaliga “cartofi prajiti”, cotlete de vitel si salsa
Doina Varga - Mamaliguta in straturi cu branza si costita/sunca (proiectul “Mamaliga”)
Aphextwinz Blog - Am pus-o de mamaliga
Gina Bradea- Lasagna moldoveneasca ,mamaligoasa
Alice Ciobanu - Mamaliga cu lapte
Lucian Gavrilă (Food and Beyond) - Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie)
Uica Mihai - Mămăligă ori coleaşă
Dia.daria - Mămăligă fiartă în lapte de cocos
Postolache Violeta - Tochitura in cuib de mamaliga
Claudia Rusu - Bulz taranesc cu oua de prepelita
Geta Cipaianu - Minimămăligă în pături
Iuliana Miu - Tartă cu blat de mămăligă şi spanac
Cerasela Badr El-Din - Tarte din mamaliga cu branza brie
Lili Liliana- Mamaliga in fel si chip
Elena Toma - Ziua internationala a mamaligii sau "Mamaligari din toate tarile uniti-va!"
Gabriela Petre - Mamaliga la gratar cu tocanita de ceapa
Andreea Denisa-Dea's Cakes - Mamaliguta cu sote de ciuperci
Brindusa - Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody mary
Dana Burlacu Visternicu - Mamaliga cu cartofi
Iuliana Florentina Avram - Polenta taragna Tags: bulz , feluriprincipale , MAMALIGA , mamaliga fripta
Foarte interesanta mamaliga fripta. Am mai mancat ceva asemanator, dar nu asa. Trebuie sa incerc si eu. :)
RăspundețiȘtergeremultam fain , Doina !
Ștergereai buna-i ! musai s-o faci ;)
O adevarata mamaliga , delicios araomata de jumerele alea apetisante !
RăspundețiȘtergere:)) cat tin eu de slanina asta de la Ardeal, mai ceva ca de galbeni ;)
Ștergeremultumesc ! :)
Mult imi place, ce ai pregatit tu aici! cu ocazia asta m-am inscris si eu pe blogul tau.
RăspundețiȘtergeremerci!
Ștergerema bucur ;)
zilele urmatoare o sa reglez si eu conturile cu BLOGROLUL ;)
Mamaliga si jumeri...o combinatie perfecta
RăspundețiȘtergereDin pacate din ce in ce mai putin gatesc asa ceva.
Felicitari deci pentru idee :)
ai dreptate. e sarbatoare si la noi cand fac asa ceva :)
Ștergeremultumesc !
Parca ma si vad la tara, la bunici, pe cuptor, savurand mamaliga :D
RăspundețiȘtergerece facea bunica, nu refuzam niciodata :)
ȘtergereArata delicios!
RăspundețiȘtergeremultu ! :)
Ștergerearata fenomenal...si gustul cred ca e pe masura!
RăspundețiȘtergeremerci !
Ștergereas manca cel putin o data pe saptamana ;)
Interesanta reteta si banuiesc ca este deosebit de aromata :)
RăspundețiȘtergereo, da ...aroma inconfundabila de slanina fripta ;)
Ștergere:D
Tare faina mamaliga fripta si mi-a placut povestea despre ea! Sa stii ca eu inca folosesc malai macinat de parintii mei la moara, la gust devanseaza clar malaiul din comert!
RăspundețiȘtergereVio, am vazut ca mamaliga ta are alta culoare si consistenta . Mi-am dat seama ca e faina de la moara. Esti caz fericit ca ai acces la ea > :)
ȘtergereMultumesc ! :)
mamaliguta, branza de capra si slanina, un adevarat ospat, iar fotografiile te imbie pur si simplu, felicitari
RăspundețiȘtergere:) multumesc !
Ștergereoff, acum chiar mi s-a facut foame, trebuie neaparat sa mananc si eu, desi sufar dupa niste jumari adevarate.
RăspundețiȘtergereFaina mamaliga, faine si "iguanele" alea din slaninuta crestata :)
RăspundețiȘtergeresuperba prezentare !
RăspundețiȘtergeresi eu folosesc mai des malai grisat,cred ca de lene ! :D
Arata senzational meniul tau. La bunici cand mergeam in copilarie mamaliga era de baza. Ajutam si eu la stransul porumbului, mergeam cu bunicii la moara cu o caruta, apoi acasa era depozitat in lazi de lemn. Apoi bunica facea mamaliga de doua ori pe zi. Nu prea iubeam atunci mamaliga, desi era absolut delicioasa combinata cu lapte, ou fiert moale si usturoi, branzica de casa, smantana, peste, tochitura, varza cu jumari, sarmale, carne afumata din canta ametita putin in untura etc... Acum paine nu prea mananc, dar cand fac mamaliga, desi e facuta cu malai grisat, nu mai ramane nimic din ea. http://albinutamagica.blogspot.ro/
RăspundețiȘtergere