Asta primavara am facut minunatia asta de tort .
L-am botezat SUBLIMA .
Asa mi-a venit mie sa-i spun dupa ce l-am gustat :).
Cand o sa-l gustati si voi, veti vedea ca-si merita numele din plin ;).
Nu ma intind cu povesti, pentru ca am multe poze cu "procesul tehnologic" si ocup prea mult spatiu ;)
Mai intai ingredientele pentru blat :
- 15 linguri de faina 000
-10 linguri de zahar
-10 linguri de ulei din samburi de struguri ( fie si de floarea soarelui, insa aveti grija sa nu miroase ! )
-20 de linguri de lapte
-2 oua medii
-3 linguri de cacao de buna calitate
-3 linguri de dulceata de coacaze negre ( in prima reteta , cea "originala " am folosit dulceata de coacaze, in cea de azi am pus dulceata de soc. Va spun care mi-a placut mai mult :)
-jumatate de lingurita de bicarbonat.
Se amesteca toate intr-un bol....
... apoi se coace blatul in tava mare de la aragaz !!! - 15 minute la 180* .
Se lasa sa se raceasca complet. Il puteti coace de azi pe maine ;).
Si acum ingredientele pentru creme :
-500 g de piure de castane ( gata preparat sau puteti sa-l faceti voi, daca stiti ) eu mi-am adus din Ungaria .
-400 ml frisca UHT de la PILOS ( LIDL )
- 200g ciocolata 52 % cacao -FIN CARRE (LIDL )
- o esenta de rom
- 2-3 linguri linguri de zahar sau dupa gustul vostru
-3 linguri dulceata de coacaze negre ( eu azi am folosit de soc )
- 1 pachetel intaritor de frisca
Pana se raceste blatul se pot prepara cremele .
Mai intai topiti pe abur ,sau cum va pica mai bine , ciocolata impreuna cu 200 ml de frisca .
Nu trebuie sa fiarba, e destul sa se topeasca ca s-o puteti omogeniza.
Cand incepe sa se raceasca , adaugati dulceata, amestecati....apoi puneti crema ( care e de fapt un ganache) la frigider.
Bateti 200 ml de frisca cu zaharul si intaritorul pana se transforma in spuma .
Amestecati piureul de castane ( cel gata facut e indulcit deja ) cu jumatate din cantitatea de frisca batuta si cu esenta de rom.
Din acest moment puteti trece la asamblarea tortului .
Decupati blatul si "tapetati " cu el peretii unei forme de chec, imbracata la randul ei in folie transparenta.
Puneti apoi 1/2 din crema de castane si "tencuiti " bine marginile blatului.
Mie mi-a ramas putina frisca si am adaugat-o peste crema de castane, dar nu e obligatoriu !!! In reteta "originala " {sa moara toti dusmanii :))) !!! } n-am pus frisca .
Restul de piure de castane il amestecati usor cu crema de ciocolata, care trebuie sa fie bine racita...chiar sa inceapa sa se inchege.
Eu mi-am dat seama ca n-o sa-mi mai incapa toata crema de ciocolata, asa ca am amestecat doar 3/4 din cantitate cu piureul de castane, iar cu restul am facut un alt desert. O sa vi-l arat ;).
Completati cu crema astfel obtinuta pana se niveleaza cu blatul.
Daca mai aveti suficient blat, puteti sa acoperi crema cu el..
Cand l-am facut pentru prima data, eu asa am procedat.
Azi l-am lasat simplu, deoarece mi-a iesit blatul prea gros si m-am gandit ca ajunge atat cat am pus :).
Acoperiti cu folia si dati la frigider.
Imi amintesc ca tortul meu a stat la frigider vreo doua zile pana l-am taiat.
Dar cred ca e suficient sa stea o noapte ( buna ) :).
Dupa ce se ingroasa crema de ciocolata, rasturnati tortul pe un platou.
Pudrati-l cu cacao din belsug si ornati-l dupa cum va place .
Eu l-am ornat cu trufe false, pe care le-am preparat din resturile de blat si creme . :)
Va urez spor si bafta la preparare !
Daca nu aveti rabdare sa-l faceti, vi-l fac eu...doar sa ma anuntati ! :)
FITI BINECUVANTATI ! :)
Tags: deserturi , pireu de castane , tort , tort comanda
piureul de castane ..... cu ce ar putea fi inlocuit????
RăspundețiȘtergeredaca-l inlocuiesti, nu mai faci SUBLIMA, ca n-are rost ...
ȘtergerePIUREUL DE CASTANE e esential :)