TORT ANA

mal
 Am "botezat" acest tort ANA, in memoria mamei mele....
De altfel , ideea conceperii lui mi-a venit gandindu-ma la bunatatile pe care mama ni le oferea in copilarie, bunatati de care imi amintesc cu nostalgie .
Cred ca am mai scris undeva, pe blog, despre cum aduna mama caimacul (smantana ) de pe laptele fiert (si racit ) si il amesteca cu diverse dulceturi.
Il  intindea  apoi generos pe cate o daraba de pita de casa proaspat scoasa din cuptor  si ne oferea cu toata dragostea ei cea mai buna gustare din toata copilaria .
Cand imi amintesc aceste amanunte, va asigur ca simt in cerul gurii combinatia nemaipomenita de gusturi si ....as da orice ca acele vremuri sa se  intoarca, macar pentru o clipa, s-o  pot zari pe mama zambind, zambet  de care mi-e dor in fiecare zi a existentei mele :).
Am adunat in acest tortulet, toate aromele de care imi amintesc si sunt  multumita  ca a iesit asa cum imi doream: cremos, racoros, parfumat ,dulce-acrisor....un vis de vara din copilaria mea :).
Merita cu prisosinta numele-ANA  :).

Blatul- este unul obisnuit de tort (din 4 oua + 4 linguri de zahar+ 4 linguri de faina+ un sfert de pachet praf de copt ) , insa foarte vanilat(am folosit extract de vanilie )
Crema - evident este una cu smantana  :)....300 ml smantana 12% grasime + o cutie de 300 g de crema de  branza Fricheso (se gaseste in magazinele PLUS ) + 5 linguri de zahar+ vanilie....se mixeaza la fel ca frisca, apoi catre final sa adauga 2 plicuri intaritor de frisca si se mai amesteca pana se ingroasa.
Dulceata folosita este de capsuni, facuta in casa  cu zahar gelifiat, deci este un soi de jeleu pana la urma.:)

Asamblarea se face in felul urmator:
se taie blatul in doua cercuri / parti aproximativ egale.
Prima parte se aseaza pe platou, apoi se insiropeaza din abundenta cu sirop (eu am folosit grenadine ) de fructe diluat in apa.
Se pune un strat de crema, se niveleaza.....apoi se aseaza jeleul de capsuni (cateva  linguri ), se niveleaza.....iar deasupra se mai pune un strat de crema.
Se acopera cu cealalta parte de blat  care trebuie insiropat dupa ce se aseaza peste crema( ca sa nu se inmoaie prea tare , riscand astfel sa nu-l mai puteti folosi ) .
Deasupra se pune crema ramasa si cateva linguri (2-3) de jeleu.
Se lasa cat mai nefinisat cu putinta, deoarece gustul bate aspectul, iar ideea de neingrijit il face sa para cat mai rustic(ceea ce mi-am si dorit )
Dupa doua ore de stat la frigider  se poate  servi ....cu o cafea buna langa , ori cu un ceai, dupa preferinte :).
Cred ca ar merge bine cu limonada sau chiar cu socata :)- ca tot se apropie sezonul ;).



 Incercati minunatul, racorosul, deliciosul tort ANA !:)
Va asigur ca nu veti regreta :)

PS daca nu gasiti crema Fricheso, puteti folosi crema de branza  Philadelphia :)
Tags: ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comentarii :

  1. mam emotionat citind reteta de tort "Ana"maicamea se cheama la fel, ce ati scris era si in vata mea cred ca o sami placa foarte mult tortul acesta multumim pentru retete.

    RăspundețiȘtergere
  2. m-ai facut sa pling...la fel a chemat-o si pe mama mea,a plecat cind eu aveam 15 ani,si a trebuit sa-i i-au locul sa gatesc pentru fratii mei,mi-aduc aminte cu drag de mincarea ei....multumesc mult pentru retetele care le pui,imi plac mult,sint simple si gustoase...am lucrat si eu la Cluj citva ani buni la un laborator de prajituri.Multe binecuvintari !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, n-am vrut . Eu am fost mai norocoasa, am avut-o pe mama alaturi pana acum 4 ani. Multe , din cate stiu acum, de la ea le-am invatat .

      Ma bucur ca-ti plac retetela mele . Binecuvantari si tie, Maria!

      Ștergere

daca doriti sa comentati :