De foarte multa vreme am vazut in Ungaria aceasta tocanita de burta.
N-am reusit sa o gust, pentru ca mereu apareau alte ispite.
Duminica am vazut iarasi, la Csabai Kolbaszfesztival ...
Mi-am promis ca nu o s-o mai ratez... mai ales ca ador genul acesta de mancare.
E o amintire placuta din copilarie, cand mama ne facea tocanita din stomacul si matele (groase, cele pentru caltabosi ) porcului, in fiecare decembrie.
Era mare batalie pe acea tocanita.:))
Cu siguranta nu toti veti aprecia acest fel, mai ales ca are un intens gust( si miros ) de burta, insa...daca sunteti fanii preparatelor din burta, nici acesta nu va v-a dezamagi.
Am cautat pe siteurile maghiare o reteta ... si am bosmodit-o pe aceasta.
Evident mi-a tradus-o Google, dar avand experienta suficienta in bucatarie , am gasit formula care sa ma satisfaca .
Iata de ce aveti nevoie si cum trebuie sa preparati aceasta Tocanita de burta sau Pacal pörkölt - pe limba ei de bastina :
INGREDIENTE :
1kg de burtă de vită (preferabil gata curăţată şi prefiartă)
2-3 cepe mijlocii
2-3 frunze de dafin
2 ardei graşi sau kapia ( de preferat rosii )
2 roşii mai mici sau una mai mare
5 caţei de usturoi
1 ardei iute ( sau fulgi de chili ) ... dar, puneti dupa gust
200 ml vin rosu sec sau demisec
puţină untură sau ulei
1-2 linguriţe de chimen
1 lingura boia dulce
1 lingura pasta de ardei
sare şi piper
1 cană apă caldă
MOD DE PREPARARE:
Ceapa se taie mărunt, ardeii graşi se taie cubuleţe şi se pun împreună la călit într-o cratiţă în care am încins uleiul/untura.
Când ceapa şi ardeii s-au călit (devine ceapa sticloasă) punem boiaua şi burta, amestecăm puţin şi turnăm 1 cană de apă caldă (aprox 200 ml) şi vinul roşu.
Lăsăm să fiarbă puţin, la foc mic, adăugăm frunzele de dafin, chimenul, usturoiul tăiat în bucăţi (sferturi), sare şi piper. Lăsăm să fiarbă până începe să scadă sosul.
În timp ce fierbe curăţăm roşiile de pieliţă şi le tăiem cubuleţe, feliem ardeiul iute.
Le adăugăm în momentul în care încercăm burta şi e suficient de fiartă. Le lăsăm să fiarbă împreună 5 minute.
O puteti servi alături de cartofi piure sau natur.
Cu mamaliga sau Turta de malai http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2011/02/turta-de-malai.html
Cu paste fierte sau Paine de casa http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2010/03/paine-alba-rotundaby-adriana.html
Asa, ca mine ;)
Sper s-o incercati ...numai sa vedeti cat e de buna.
Se topeste in gura ;)
FITI BINECUVANTATI ! Tags: CRACIUN , feluriprincipale , mancare ungureasca , pacal porkolt , reteta picanta cu burta de vita , reteta vita , tocanita de burta , tocanita din burta de vita , tocanita la tigaie
Am mincat asa ceva la Gyula , tocanita de burta si ciolan cu galuste garnitura
RăspundețiȘtergereȘi eu tot la Gyula! 😊 Deosebit!
RăspundețiȘtergereAm incercat personal reteta prezentata mai sus, pot sa confirm ca este delicioasa!
RăspundețiȘtergereMultumiri doamnei Adriana. :)
As încerca așa ceva...
RăspundețiȘtergereAm mâncat în Ungaria,la Szeged,excelenta!
RăspundețiȘtergere