DULCEATA DE SALCAM CU FLORI ROZ

mal

In copilaria mea ma delectam  anual cu dulceata din flori de salcam ( si din flori de tei ) pe care ne-o facea mama.
Adoram s-o intind pe clatitele fierbinti pe care le mancam pe nerasuflate  :D , apoi imi lingeam  degetele unse cu stropii de dulceata care picurau in timpul operatiunii  pana cand  se subtiau.:))
Anii trecuti am facut dulceata din salcam cu floare alba. Am intrebuintat-o la diverse , ca pe oricare alta dulceata.
Binenteles ca am repetat figura cu clatitele :))
Anul acesta am zis sa incerc sa transform in dulceata si florile salcamului roz.

Mi-am adus aceste flori de salcam roz de  pe malul lacului Balaton, dintr-o zona linistita , nelocuita si nepoluata.
Singura problema a fost armata de albine care zumzaia printre flori la cules de nectar.:))
Patita fiind ( acum doua saptamani m-a intepat o zumzaitoare exact in moalele capului :D  - suferinta frate , mai ales ca m-a si transformat in mutant pentru cateva zile :))  ), am cules la repezeala cateva maini de flori, macar de un borcan de dulceata, acolo ( am zis ) :).

Asa mi-a si iesit pana la urma....un borcanel de dulceata cu flori si unul de dulceata strecurata ( mama ii zicea miere ;)  )

Pentru preparare am folosit 800 ml apa si 800 g zahar pe care le-am pus impreuna la fiert.
Au stat pe foc  clocotind cca 50 de minute  pana  cand lichidul a scazut la jumatate, s-a ingrosat, a facut bulbuci si a cerut cu insistenta florile ;)
Florile( cca 500g ) le-am adaugat bine spalate sub  jet de apa rece dupa ce statusera cca  doua ore in apa rece cu sare de lamaie ( sa moara toti dusmanii.....aka, parazitii :D  )
Am lasat florile sa clocoteasca impreuna cu siropul cca 15 minute, dupa care am adaugat  si sare de lamaie ( cca jumatate de lingurita ) pentru contrast si anizaharisire ;).

Dupa ce s-a stamparat putin "rozalia", am transferat-o in borcanele:  in unul am lasat-o cu floricelele, in celalalt am strecurat-o, transformand-o in miere .
Culoarea , gustul si mirosul sunt dementiale :)...
Abia astept s-o intind pe clatite ...si nu numai :)

Pana am scris  pe aici, n-am mai avut rabdare si am savurat vreo doua linguri cu un pahar de apa cu gheata ....vai, buna-i ! :))

Iaca si pozele:
primul borcanel  e cu floricele



al doilea e cu  "mierea "



si dulceata savurata ulterior cu apa si gheata :D



Tags: ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comentarii :

daca doriti sa comentati :