PRAJITURA CU DOVLEAC /LUDAI TURCESC

mal


Ce-mi place mie la ludaiul turcesc e faptul ca poti sa-i folosesti miezul in 1001 feluri si toate sunt nemaipomenit de bune.
Nici n-am gatat bine placinta taraneasca cu ludai http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2013/10/placinta-taraneasca-cu-dovleac.html  ca m-am si apucat sa fac aceasta prajitura.
Sigur ca inainte de toate, pana sa fac placinta am copt o portie zdravana in duba ;) http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2010/12/ludai-dovleac-copt.html pe care l-am mancat in timp ce se cocea placinta :)).

Ador ludaiul....si cand o sa cresc eu mare, cu siguranta o sa am propria mea gradina cu ludai :).

Prajitura am facut-o cu aluatul magic de la o alta super prajitura , cea cu branza dulce ;).


ALUAT :

600 -700g faina 000
200g unt
100 ml lapte
150g zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 galbenusuri
un sfert de lingurita de sare
o lingurita  praf de copt


Puneti intr-un castron incapator toate ingredientele cu exceptia fainii....omogenizati. Adaugati faina pe rand incorporand-o in masa lichida.
E posibil sa nu trebuiasca toata cantitatea de faina, depinde de restul ingredientelor.
Aluatul trebuie sa fie elastic,destul de unsuros si  sa se dezlipeasca de mana .


Ungeti o tava dreptunghiulara cu unt din belsug.


Impartiti aluatul in doua parti si anume 60% si 40%.
Luati bucata mai mare , intindeti-o cu sucitorul pe masa infainata, apoi "tapetati" cu foaia obtinuta fundul si pereti tavi.
Cu o furculita intepati din loc in loc aluatul.





INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA :



1,5kg dovleac pentru placinta- ludai turcesc
cca 500 g zahar ( sau dupa gust )
2 plicuri praf de budinca ( de vanilie/ frisca....eu am pus de punci )
5 linguri de pesmet  din paine sau biscuiti
2 linguri de faina

Dovleacul se spala, se curata de coaja si se da pe razatoare.
Se pune intr-o oala pe foc cu jumatate din cantitatea de zahar  la dinstuit. Restul de zahar se adauga pe parcurs in functie de gustul fiecaruia.
In maxim 20 de minute ar trebui sa fie patruns.
Se lasa la racit.
Caldut se amesteca cu pesmetul , faina si praful de budinca.
Daca va place puteti pune si scortisoara macinata .



Puneti umplutura peste foaia din tava...nivelati .

Intindeti restul de aluat intr-o alta foaie cu care acoperiti prajitura.
Cu o furculita "lipiti" marginile prajiturii, apoi intepati-o din loc in loc . (acelasi procedeu ca la foaia simpla ).


Ornati prajitura cu zahar special , apoi transferati-o in cuptorul incalzit la 180*.


Lasati-o la copt 50-60 de minute.
Daca vi se pare ca incepe sa se arda, reduceti temperatura la 170* si acoperiti-o cu o foaie de copt.

Dupa cele 60 de minute, opriti cuptorul si lasati prajitura sa se racesca impreuna cu acesta.


Portionati-o si savurati-o dupa bunul vostru plac ;) .





FITI BINECUVANTATI !
Share on Google Plus

Despre: Adriana Lucia Mara - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comentarii :

  1. Budinca se prepara sau se foloseste asa praf?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrie ca se amesteca dovleacul caldut cu PRAFUL de budinca. Inseamana ca e nepreparata :)

      Ștergere
  2. Cam cat de mare e tava?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara! vroiam sa intreb daca untul se topeste, cand se amesteca ingredientele ati spus ca se amesteca tot in afara fainii... si daca iau tot din cele 200 g de unt si pentru unsul tavii!? multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se topeste untul.
      Poti sa iei o bucatica sa ungi tava ;)
      Spor !

      Ștergere
  4. Am sa o fac si eu ai fff aspectoasa si din toate retetele vizionate aceasta ma inspira cel mai mult. Succes

    RăspundețiȘtergere

daca doriti sa comentati :