PRAJITURA MARMORATA CU MERE DE VARA CARAMELIZATE

mal




Dupa cateva luni in care n-am apucat sa postez nimic pe blog, revin cu o noua reteta.
Una de prajitura, cum altfel :P.

INGREDIENTELE :
 se masoara cu cana, pentru ca pe vremuri, cantarele de bucatarie erau cel mult un vis frumos.

Asadar, faceti rapid rost de o cana de 250 ml, o tava de copt clasica- dreptunghiulara ...si sa ne apucam de prajiturit ;).

Luati un castron si puneti in el :
4 cani rase de faina 000
2 cani rase de zahar
2 cani  de iaurt
1 cana de ulei ( puteti inlocui cu unt topit, sau puteti amesteca untul cu uleiul, dar sa rezulte o cana )
4 oua medii
zahar vanilat dupa gust ( eu am pus semintele de la un sfert de pastaie de vanilie )
1 pliculet de praf de copt 
o piscatura de sare

IMPORTANT !
(suplimentar pentru marmorare )
o lingura de cacao + 2 linguri de iaurt


Folositi  telul si amestecati cu grija ingredientele ( fara cacao si cele 2 linguri de iaurt suplimentare ) , pana obtineti o compozitie  omogena.


INGREDIENTE PENTRU MERELE CARAMELIZATE :




 1 kg de mere
 5-6 linguri de zahar (sau mai mult daca merele sunt acre/necoapte , ca ale mele ) 
un cub ( cca 20 g ) unt. 
 scortisoara macinata dupa gust

PREPARARE :

 Merele se curata si se taie felii mari.
 Feliile se pun intr-o tigaie impreuna cu zaharul si untul. Se calesc pana cand  sucul lasat de mere  se evapora si se transforma in caramel.


Tava , dreptunghiulara  se imbraca cu hartie de copt.
Se aranjeaza feliile de mar caramelizat pe toata suprafata  si se pudreaza cu scortisoara :


Turnati  aluatul avand grija sa acoperiti merele, dar pastrati cateva linguri .
Adaugati in aluatul ramas cacaua si cele 2 linguri de iaurt . Turnati si acest amestec peste cel din tava. 
Cu o furculita incercati sa faceti cercuri in aluat de jos in sus , dar fara sa deranjati merele si fara sa-l omogenizati...numai cat sa obtineti efectul " de marmura" 




Coaceti prajitura la 170-180* cca o ora. Intre timp, dupa cca 40 minute faceti din cand in cand testul cu scobitoarea/betisorul. Testati tot timpul centru prajiturii, deoarece are tendinta sa se coaca dinspre margini inspre centru. Scoateti prajitura din cuptor numai dupa ce v-ati convins ca este coapta si in mijloc ;)- asta inseamna ca scobitoarea trebuie sa fie curata, fara urme de aluat :).
Rasturnati prajitura pe o planseta si indepartati foaia de copt.


Lasati-o la racit si apoi portionati-o.
Ca sa nu se usuce, acoperiti prajitura cu o folie transparenta .
Savurati-o cu o cafea buna ;). Sau ceai . Sau ...cum si cu ce va place .



FITI BINECUVANTATI !



Share on Google Plus

Despre: Adriana Lucia Mara - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

daca doriti sa comentati :