Rețeta
Ingrediente pentru aluat :
● 1 kg de cartofi sfărâmicioşi
● 500 g făină
● 4-5 linguri de zahăr
● esență de vanilie / zahar vanilat
● 2 ouă
● 1 lingurita de sare
● 1 kg de cartofi sfărâmicioşi
● 500 g făină
● 4-5 linguri de zahăr
● esență de vanilie / zahar vanilat
● 2 ouă
● 1 lingurita de sare
Pentru umplut :
● 1 kg prune ( aproximativ ) din care se scot samburii
● 1 kg prune ( aproximativ ) din care se scot samburii
Pentru tavalit :
● 100 g zahăr (sau dupa gust )
● 2 lingurițe scorţişoară
● 150g unt
● 200 -300g pesmet din biscuiti Petit
● 100 g zahăr (sau dupa gust )
● 2 lingurițe scorţişoară
● 150g unt
● 200 -300g pesmet din biscuiti Petit
Preparare:
Spălați bine, cartofii se pun la fiert în coajă, 40 de minute. Sâmburii din prune se scot astfel încât părțile să rămână în continuare prinse.
După ce s-au fiert, cartofii se curăță calzi și se dau pe răzătoarea mare, ori se pasează. Se amestecă apoi cu făină, ouă, zahăr și vanilie, până se obține un aluat moale care se dezlipeşte de pe degete.
Aluatul se întinde pe o planșetă, gros de 3 – 4 mm, și se taie pătrate de lățimea a patru degete. Puneţi câte o prună pe fiecare pătrat şi strângeţi aluatul de jur împrejurul ei până obţineţi o sferă. Modelaţi găluştele astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc, iar aluatul uniform distribuit.
Găluștele se fierb în apă cu puțină sare, 10 minute, până ce se ridică în oală. Între timp, se rumenește pesmetul cu unt, amestecând constant, la foc mic, iar la sfârşit se adaugă zahărul şi scorţişoara. Găluștele fierte se scot cu o spumieră, se scurg de apă și se trec prin pesmet. Se servesc calde, dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă deasupra.
Cei mai buni gomboti, parol ! ;)
bunaaaaaaaaaa...!!!! cred...dupa cum arataaa :)
RăspundețiȘtergere