GOMBOTI / GALUSTE CU PRUNE

mal




Rețeta
Ingrediente:
● 1,2 kg de cartofi sfărâmicioşi;
● 500 g făină;
● 150 g zahăr pudră;
● esență de vanilie;
● 3 lg ulei;
● 2 ouă;
● 1 vf de cuţit sare (aluat);
● 1,2 kg prune;
● 100 g zahăr brun;
● 2 lg scorțișoară măcinată;
● 350 g prune uscate fără sâmburi (hidratate şi îndulcite) sau
● 250 g de prune uscate fără sâmburi;
● 2 lg rom;
● 100 g zahăr;
● 2 lingurițe (lg) scorţişoară
(umplutură);
● 3 lg unt;
● 200 g pesmet;
● 2 lg rase scorțișoară;
● 4 lg zahăr.


Preparare:
Spălați bine, cartofii se pun la fiert în coajă, 40 de minute. Sâmburii din prune se scot astfel încât părțile să rămână în continuare prinse.
După ce s-au fiert, cartofii se curăță calzi și se dau pe răzătoarea mare, ori se pasează. Se amestecă apoi cu făină, ouă, ulei şi zahăr pudră și vanilie, până se obține un aluat moale care se dezlipeşte de pe degete.
Aluatul se întinde pe o planșetă, gros de 3 – 4 mm, și se taie pătrate de lățimea a patru degete. Puneţi câte o prună pe fiecare pătrat şi strângeţi aluatul de jur împrejurul ei până obţineţi o sferă. Modelaţi găluştele astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc, iar aluatul uniform distribuit.
Găluștele se fierb în apă cu puțină sare, 10 minute, până ce se ridică în oală. Între timp, se rumenește pesmetul cu unt, amestecând constant, la foc mic, iar la sfârşit se adaugă zahărul şi scorţişoara. Găluștele fierte se scot cu o spumieră, se scurg de apă și se trec prin pesmet. Se servesc calde, dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă deasupra.


 Cei mai buni gomboti,  parol ! ;)

Share on Google Plus

Despre: Adriana Lucia Mara - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

daca doriti sa comentati :