Savarine delicioase din aluat dospit

mal



Pentru 20 de savarine am folosit urmatoarele ingrediente :

Aluat :
faina - 300 g
zahar- o lingura
lapte-150 ml
oua- 1 buc
unt  82% topit  sau ulei - o lingura
drojdie  uscata - jumatate de plic sau proaspata -o lingurita
zahar vanilat - 1 plic
sare- un varf de lingurita

Drojdia si zaharul se pun in laptele caldut , se amesteca si se lasa sa lucreze (drojdia )cca 10 minute .
Se toarna peste faina ...apoi se pun oul, untul sau uleiul  , sarea si vanilia.
Se framanta usor un aluat potrivit...nici prea elastic, dar nici foarte ferm/ indesat.
Se acopera vasul cu folie si se lasa la dospit minim jumatate de ora.

Intre timp se ung formele de savarine cu ulei  si se aseaza intr-o tava pe  hartie de copt.

Dupa jumatate de ora , cu mainile unse , se formateaza sfere din aluat si se aseaza in formele pregatite.
Se lasa sa creasca minim o ora , ideal acoperite cu folie .

Se coc cca 10-15 minute, depinde de cuptor, la cca 190 * .
Cand se rumenesc bine sunt coapte. Le puteti verifica cu o scobitoare.

Se lasa sa se raceasca in forme .

Sfat !!!
Eu zic ca se pot coace si cu 2-3 zile inainte , lasate sa se raceasca bine si apoi puse intr-o punga sau cutie curata.
Intr-o camara bine aerisita rezista fara probleme.

Siropul :
 apa - 1,5-1,7 L
zahar - 500g
sare de lamaie -un varf de lingurita
zahar vanilat - 2 plicuri
esenta de rom ( prefer Dr Oetker )- o lingura

Se amesteca zaharul in apa pana se topeste.
Se pune la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, se reduce focul si se lasasa fiarba cca 5 minute.
Se opreste  focul, apoi se pun  aromele si sarea de lamaie.
Trebuie sa fie la temperatura camerei cand insiropati savarinele, asadar, lasati-l sa se stampere bine inainte :)



Sfat !!!
Insiropati  savarinele cu rabdare , rostogolindu-le prin sirop pana incepe sa se crape aluatul si se satureaza de lichid.
Le scoateti pe o tava si le lasati putin sa se scurga surplusul de sirop din partea superioara unde se face capacelul pentru frisca.
Taiati usor capacul , fara sa-l desprindeti de savarina.
Ungeti partea superioara cu dulceata/ jeleu de capsuni. Lasati-le  10 minute sa patrunda dulceata  in aluat  pana bateti frisca .



Frisca pentru umplut :
frisca uht minim 30 % grasime - 400 ml
zahar praf - 4 -5 linguri

Sfat !!!
Se bate frisca (rece) cu mixerul la viteza mica pana obtineti textura dorita.
Nu insistati, sa n-o faceti unt !

Frisca batuta se transfera intr-un sac -posh cu dui steluta...apoi cu grija se "umple" fiecare savarina.



Se pastreaza la frigider...acoperite cu folie  si 2-3 zile.





Nota !!!
Pare complicat, dar de fapt e chiar distractiv sa faci savarine.
Pregatiti-va sa le faceti intr-o zi cand nu aveti alte treburi importante de facut, pentru ca merita o atentie deosebita.
Dupa o noapte de stat in frigider se desavarsesc si sunt foarte bune.
Merg "la fix" cu o cafea neagra.

Fiti binecuvantati !
Tags: , , ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

daca doriti sa comentati :