CIORBA DE PUI A LA GREQ

mal
  Astazi, de dimineata , cand am deschis ochii si fereastra m-a intampinat o minunata priveliste hibernala. Casele si drumurile sunt albe, iar cerul continua sa cearna peste Timisoara zapada de care mi-e dor in fiecare iarna. O astept cu suflet de copil si ma bucur pana la epuizare de la primul pana la ultimul fulg.
Imi doresc ( tot copilareste) sa ninga, sa ninga ...se fie multa zapada,  ca in copilaria mea cand doar motul de la caciula se mai ivea din mine printre troiene :))
Evit sa ma gandesc la neajunsurile pricinuite de zapada cazuta in exces ...ma bucur doar de micile stelute cazatoare.
Intr-o zi geroasa ca aceasta (erau-3* la ora 8 ), cred ca ar merge de minune o ciorba cu care sa ne mai incalzim putin.
Am ales ciorba de pui a la greq, deoarece e simplu si usor de preparat si nici nu e foarte "grea". E suficient de consistenta , mai ales servita cu un ardei iute si paine.
Asadar,  pentru  5 litrii de ciorba avem nevoie de carne de pui (eu am folosit oasele de la piept (5 buc ) pe care l-am dezosat in alte scopuri si un file ), morcovi -250g, telina-200g, patrunjel radacina -100g, pastarnac-100g, ardei-200g, ceapa -200g, orez -200g... ulei, cateva linguri , sare , piper, delikat (daca doriti), doua foi de dafin...si pentru servit smantana,  verdeata (marar+ patrunjel ) si  ardei iute in otet.
Evident, nu e necesar sa cantariti cantitatile de legume, ele pot varia in functie de preferintele voastre...mai multe, mai putine....eu le-am scris orientativ :)
Mai intai am taiat bucatele fileul de pui si oasele de piept (pe care am lasat si carne ). Le-am pus in oala cu uleiul , ceapa tocata si ardeiul taiat feliute. Le-am calit impreuna pana in momentul in care carnea a inceput sa-si lase sucul.

Am completat cu apa fierbinte (pregatita dinainte) , iar in momentul in care a dat in clocot am adaugat si restul de legume. Am asteptat sa clocoteasca din nou, abia apoi am pus sarea , putin delikat si putin piper (restul se adauga dupa gust in farfurie, proaspat macinat ).
 Am lasat ciorba sa fiarba la foc potrivit pana s-au patruns legumele si carnea pe jumatate, apoi am pus orezul si foile de dafin.( trebuie sa stiti ca doar pieptul puilor din crescatorii se gateste in acelasi timp cu legumele, daca folositi pui crescut de tarani, legumele si orezul se adauga abia dupa ce s-a fiert carnea , deoarece durata gatirii acesteia este mai indelungata ).
Am mai lasat ciorba pe foc pana s-a fiert si orezul , apoi am oprit focul.
Aici am trisat putin la reteta clasica, in sensul ca n-am mai amestecat smantana cu galbenus de ou si nici n-am acrit toata ciorba.
Am pus smantana , otetul cu ardeiul pe masa , ca fiecare sa poata sa-si dea gustul final dupa dorinta, La fel am procedat cu verdeata, Tocata, am pus-o in boluri separate si am lasat la latitudinea fiecaruia sa manance ciorba cu gust de marar sau patrunjel sau cu amandoua :).
  Eu am incercat-o in toate variantele posibile, ba i-am mai pus si o tona de piper, macar sa fie iute pana la capat :)).
Nu mi-a mai trebuit felul doi, sincer. A iesit atat de consistenta si atat de hranitoare, incat mi-a fost de ajuns. De bunatate nu mai vorbesc. E "teribil" de buna ....si impreuna cu ardeiul iute , te incalzeste pana in varful degetelor :))
 Incercati, merita efortul pana la ultima picatura ! :)
Tags: ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comentarii :

daca doriti sa comentati :