MANCARE DE VARZA CREATA CU PIEPT DE PORC

mal

  Aseara m-am plimbat aproape 3 ore prin oras, prin parcuri, pe malul Begai...am fost chiar si la targul de Craciun din centru. A nins in Timisoara toata ziua de ieri...ningea si aseara. Peisajul e unul mirific...totul e alb. In sfarsit totul pare curat... orasul , parcurile...parca si oamenii zgribuliti pareau  ca sunt nepamanteni. Cu cate un covrig in mana sau un pahar de vin fiert, bateau orasul la pas fara sa le pese de cele -7* pe care le indica un termometru electronic de langa catedrala.
Vantul zglobiu se juca printre crengutele de brazi incarcati cu omat din oras...de prin parcuri...si nu rare au fost datile cand m-a palit cu neaua rascolita exact in mijlocul fetei, macar sa ma sature de plimbari in fapt de seara :))
Insa nu numai cu neaua m-a palit , ci si cu mirosul colacului secuiesc care se cocea la foc de carbuni...cu cel al vinului fiert cu mirodenii si fructe din cazanele targovetilor ... si n-o sa va vina sa credeti, dar o pala ratacita mi-a adus in nari , Dumnezeu stie de unde , miros de varza cu carne, proaspat gatita.:))
Au mama, greu mi-a fost sa indur atata chin . Cu mirosurile astea nu-i de glumit...pot sa-ti faca o pofta, de care nu scapi numai in momentul in care produci chiar tu mirosurile :)). S-apoi vine degustarea ...si potolirea poftei, ca asa-i sade bine unui om vrednic, care are grija si de nasul ,dar si de stomacul lui, nelasandu-le sa indure chinuri neostoite.
Omul vrednic sunt eu (stiu ca nu-i bine sa te lauzi singur :D) si puteti sa fiti  si voi dupa ce va faceti rost de ingredientele pentru mancarea de varza creata cu piept de porc pe care o s-o preparam impreuna on-line :).
E foarte potrivita cu vremurile de iarna,doar  e sezonul taierii porcilor.
Si daca n-aveti ce taia, nu va faceti griji, dau galantarele pe dinafara de pline ce sunt cu tot soiul de carneturi.
Pentru aceasta mancare avem nevoie de piept de porc ( are si un pic de os si un pic de grasime, exact potrivit pentru mancarea cu varza ), varza creata ( puteti folosi orice soi de varza, chiar si murata ) , suc de rosii , ceapa, sare, piper, foi de dafin....paprika  dulce si iute (daca va place ), marar ... si ..putem incepe :

  Carnea se portioneaza dupa dorinta si se pune in oala cu putina sare sa se friga putin...ca sa-si lase untura necesara procesului de gatire.
 Cand constatam ca am obtinut grasimea lichida  , adaugam ceapa si o calim impreuna cu carnea.
  Apoi punem paprika dulce, piperul... sare...si le amestecam putin (nu lasati sa se friga paprika, deoarece sa amaraste )
 ...apoi adaugam apa fiarta , cat sa acopere bucatile de carne.
 Intre timp taiem varza fasii late (n-am poze...am omis ). Dupa o jumatate buna de ora, gustam carnea si daca constatam ca e suficient de patrunsa punem varza. In cazul in care carnea nu e fiarta pana aproape de gata, mai adaugam apa (daca e necesar) si o lasam pe foc sa se patrunda asa cum trebuie.
Varza nu trebuie fiarta mult...deoarece isi pierde toate proprietatile prin fierbere indelungata si se transforma in laturi.:D
Asadar, fierbem varza numai pana cand se patrunde "al dente", adica e fiarta, dar intre dinti se simte putin crocanta :) Acum e momentul sa adaugam paprika iute (eu am o pasta de paprika din Ungaria) , insa numai daca va place ...
 ...si sucul de rosii.
 Mai lasam mancarea sa dea cateva clocote.... mai adaugam sare daca e necesar si foile de dafin si ne cam apropiem de final.
Mie imi place aceasta mancare mai zemoasa, in consecinta am lasat-o asa, insa daca doriti puteti ingrosa sosul cu o lingura-doua de faina desfacuta cu apa . In acest caz mai pastrati mancarea pe foc 2-3 minute, amestecand din cand in cand sa se fiarba bine faina.
De servit eu am servit-o  presarata cu marar   si piper proaspat macinat.
  E buna si foarte hranitoare mancarea de varza creata cu piept de porc...
 ideala, asa cum va spuneam in aceste zile de iarna geroasa. Pot spune ca e una dintre mancarurile de sezon, asadar, nu va sfiiti si incercati-o .
 E potolitoare de pofte, dar mai ales de foame :).
 Dupa un asemenea festin, ne putem plimba linistiti prin targ...acum stim de unde vine mirosul de varza adus de pala de vanticel obraznic...:))
:))
Si ce daca ne ispiteste cu tot soiul de alte  mirosuri, nimic nu miroase mai bine ca mancarica de varza creata cu piept de porc din bucataria nostra :)
Tags: ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comentarii :

daca doriti sa comentati :