PIEPT DE RATA CU SOS DE CITRICE SI PIURE DE CARTOFI

mal
 De Craciun am pregatit acest fel din piept de rata si astazi (in sfarsit )o sa va arat cat de simplu  s-a desfasurat totul.
Am spalat si transat rata.Pieptul l-am dezosat.
 Pielea pieptului dezosat am crestat-o pentru a permite caldurii sa patrunda pana la carne. Apoi am asezat fileurile cu pielea in jos intr-o tigaie incinsa, am sarat si am acoperit tigaia cu capac , lasand-o la foc mic sa se patrunda bine.
Contrar obiceiurilor marilor bucatari, eu frig carnea pana la capat. Se stie ca majoritatea o prefera facuta mediu, cu exteriorul crocant si mijlocul roz. La faza asta pe mine m-au pierdut :) Nu mananc carnea (de orice fel ar fi ea) in sange, nici platita. Numai gandul ca nu e bine gatita ma face sa ma scutur. Insa asta e doar o parere personala.
Cum va spuneam , am lasat carnea sa se patrunda bine, intorcand-o din cand in cand, pana s-a fragezit de s-a topit in gura , nu alta . ( un alt motiv pentru care unii nu gatesc pana la capat rata ar fi ca s-ar intari carnea si si-ar pierde sucurie , ceea ce e fals)
 Cand a fost facuta, ratusca mea arata cam asa.
 Acum vine randul sosului de citrice :
pana rata s-a patruns am curatat si taiat rondele 2 portocale medii,  am feliat un grapefruit si am desfacut tot in feliute 2 clementine.
Am pregatit un pahar de suc de mar 100%, 2 linguri de zahar brun, si un pahar de vin rosu dulce.
 Am scos bucatile de carne din tigaie, am indepartat excesul de grasime, apoi am pus zaharul brun sa se caramelizeze. Cand s-a fript bine, am adugat citricele cu sucul rezultat si le-am lasat sa se caramelizeze impreuna.
 Apoi le-am stins cu vin si suc de mar, am sarat...am echilibrat cu putin balsamic de portocale, apoi l-am lasat sa se reduca si sa se patrunda bine citricele.
A rezultat un sos dulce-acrisor-amarui, care a mers de minune cu rata si piureul de cartofi....pe care l-am batut cu apa in care au fiert cartofii, unt si sare .
  Am montat in viteza preparatul pe farfurii si ne-am bucurat de un minunat pranz de Craciun, gatit rapid si usor.
 Puteti incerca si voi cand "prindeti" o rata :).

Share on Google Plus

Despre: Adriana Lucia Mara - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comentarii :

  1. Superba prezentarea. Arata foarte bine si cred ca e foarte buna. N-am gatit niciodata astfel rata. Si eu prefer carnea rumenita, nu pot sa o mananc semicruda, in sange.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci, Cristina !
    E simplu si se face repede :)

    RăspundețiȘtergere

daca doriti sa comentati :