SARMALE CU VARZA MURATA

mal
Sambata trecuta m-a sunat uica Mihai 
http://www.uicamihai.blogspot.com/ sa-mi ceara o reteta de turta dulce .
Am povestit cate-n luna si stele despre oale, tavi , tigai si ce se face in ele, adica mancare.
Mi-a spus ca e in oras la cumparaturi si printre altele isi cumparase carne macinata sa faca sarmale.
Inainte sa merg la el la Buzias pentru filmare mi-am cumparat si eu o vadruta (galeata ) cu varza murata de la "market", cum zice uica, dar n-am apucat s-o utilizez.
Dupa ce mi s-a laudat uica ca face sarme si cate altele , m-a luat o pofta si i-am zis ca imediat ce ma fac bine (stiti, povestea cu gatul ) le execut si eu .
Marti , de dimineata , desi n-am fost vindecata in totalitate , n-am mai rezistat si m-am apucat de sarmale.
Si ca sa fie "tacamul complet" le-am atasat si o turta de malai,
http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/2011/02/turta-de-malai.html  reteta preluata de la parintii mei, careia i-am adus mici modificari pretabile la modul nostru de lucru un pic mai modern :).
Reteta mea de sarmale nu e mare lucru :)...adica e simpla si rapida....si daca stapaniti metoda invelirii (invartirii , sau cum o numiti voi ) sarmalelor , e chiar floare la ureche. :)
Pentru inceput am tocat 2 cepe mari (eu nu toc foarte marunt legumele, voi daca vreti puteti sa le taiati mai fin ) , un ardei gras si unul iute(puneti numai daca va place iute ) si le-am calit in cateva linguri de ulei (3-4 ) pana s-au colorat putin.
 Orezul ( eu am pus dupa ochi...dar la un kg de carne ar trebui pus cca 200-250 g de orez, deoarece are si el rostul lui  :)  ), l-am spalat in doua ape, l-am scurs , apoi l-am pus in tigaie peste ceapa si ardei si l-am fript pana cand unele boabe s-au maronit .
 Am dat amestecul jos de pe foc si i-am adaugat un kg de carne macinata de porc (puteti pune in amestec cu vita, mie nu-mi place in mod deosebit ), o lingurita de piper (daca nu va place iute, puneti mai putin ), 2 linguri mari de boia dulce si ingredientul meu secret (pe care l-am preluat de la mama ) cubulete de paine mai veche (3-4 felii ).
Sare n-am pus deloc...deoarece , inainte sa ma apuc sa fac umplutura pentru sarmale, am pregatit varza.
I-am desfacut frunzele si am spalat-o in cateva ape. Evident am gustat-o si mi-am dat seama ca e prea sarata. Puteam s-o pun la desarat in apa rece , dar nu-mi place... ca apa mea de la robinet fiind cu clor ii inmoaie frunzele si cand invelesc sarmalele acestea se rup.
Am ales deci sa pastrez varza sarata si sa nu mai pun sare in umplutura.In timpul fierberii sarea din frunze se dizolva si se impregneaza in umplutura.
Dupa o ora buna de fiert se gusta zeama...daca se simte lipsa sarii se poate adauga  sare in zeama. O sa intre cu siguranta pana in inima sarmalelor, si o sa fie totul bine. :)
 Alt obicei pe care l-am preluat de la mama e marimea sarmalelor. Mama nu facea niciodata "sarmalute" ea facea "sarmaloace"(probabil din lipsa de timp ), destul ca asa imi plac si mie.
In consecinta le-am facut destul de mari, astfel ca, la final ,mi-au iesit cca 35 de bucati.
 Le-am asezat cuminti pe pat de frunze de varza si bucatele de slanina afumata de la Ardeal :D.
Slanina am pus si intre randurile de sarmale (avand in vedere ca fac rar sarmale, mi-am permis sa pun un pic mai multa slanina cca 250g ), dar si deasupra. Fara un pic de afumatura, sarmalele parca-s fade, deci e musai sa puneti ceva slanina sau afumatura.
Tot deasupra am pus crengute de cimbru uscat, foi de dafin, marar verde si o ceapa mare. Prin fierbere acestea  isi elimina aromele care se impregneaza  in sarmale . La final sarmalele  vor fi aromate exact asa cum trebuie .
 Am pus apa cat sa treaca peste sarmale si le-am acoperit cu un capac cu diametru mai mic decat cel al oalei.
Capacul trebuie sa tina sarmalele sa nu dea afara din oala, deoarece au obiceiul sa se umfle si sa fuga din oala :))
Le-am dat foc mare pana au inceput sa fiarba, apoi am micsorat flacara si le-am lasat sa bolboroseasca  la foc mic-mic.
Din cand in cand am mai adaugat cate putina apa fiarta. Prin fierbere lichidul se evapora, il mai inghite si orezul si nu e tocmai indicat sa lasam sarmalele sa fiarba "pe sec".
Dupa un ceas am facut proba. Continutul era fiert, dar frunza parea inca tare. Am mai adaugat putina sare si 200 ml de bors(bulionul pe care unii il adauga , eu il pastrez pentru sarmalele cu varza dulce ), ca sa le acresc mai bine si le-am mai lasat sa clocoteasca aproape inca un ceas.
Am stins focul si le-am lasat  acoperite sa se patrunda bine aromele cca 30 minute, dupa care le-am infulecat ca lupul din poveste" cogaltz- cogalz". :))
Trebuie sa va marturisesc ca m-am cam indopat...mi-a fost pofta si foame. Dar mai ales mi-au placut enorm alaturi de turta de malai de care mi-a fost tare dor.
Iata si marturia dezmatului :


Doamne , iti multumim pentru tot ce ne dai !
...Si cand o fi mai rau, asa sa fie !  :)
Incercati ! :)
Tags: ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comentarii :

  1. acel mai mult ma inebunesc dupa slanina ori costita fiarta in sarmale. Imprumuta toate gusturile alea fantastice. Si nu pun smantana, ca ii pacat sa stric bunatate de gust. Veyi Adriano ca sarmalele ingrasa tare si tie nu iti sta bine ca esti femeie in putere. Lasa sa ma ocup eu de sectorul asta, ca mie im sede bine cu o tara burta. Te tuca Uica

    RăspundețiȘtergere
  2. De-aia am pus si eu slanina, pentru gustul care-l iau sarmalele de la ea.
    In prima tura am mancat cu smantana, dar ieri le-am mancat fara.
    Si am pescuit slanina, cu riscul ca ma ingras :)) , ca fac tare rar sarmale .

    RăspundețiȘtergere
  3. ..nimic nu se compara cu sarmalele de craciun .. sau mno , in orice sarbatoare dar de craciun mai mult ca oricand . E un fel de mancare care se potriveste in orice moment al mesei .Sant destul de laborioase dar odata ce le ai pus sa fiarba , se umple casa de sarbatoare ... S apoi daca alcolizezi un pic mai mult decat trebe' si te trezesti dimineata cu capul cat o banita si stomacul in pioneza ...te tomnesti cu doua trei sarmale si o lingura buna de varza de aia de printre ele ...daa daa , buna treaba !

    RăspundețiȘtergere
  4. mare dreptate ai Andrei!...oricate ai avea pe masa , daca nu-s si niste sarme cu turta de malai- tot degeaba :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata demential! La Cluj,nu se adauga in compozitia sarmalelor ,cubulete de paine si nici nu se serveste cu turta de malai. Mi se pare o combinatie deosebita,asa incat am sa proberz reteta.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La un Kg de carne ar fi fost cam deajuns 100 gr de orez pt. el se umfla tare si apoi se fac sarmalele tari de tot si daca ai mai pus si paine(lucru care nu l-am auzit nici odata in viata mea) dar eu te cred ca au fost f. bune sarmale tale, oricum arata foarte bine. Mult succes in continuarie.

      Ștergere

daca doriti sa comentati :