PLACINTA (TARTA ) CU CIOCOLATA SI BRANZA

mal


 Profit de zilele libere pentru a-mi face mie si alor mei toate poftele :).
Nu ne dorim altceva decat dulciuri facute in casa, deoarece pe perioada cat suntem plecati la lucru le ducem dorul.
Timpul nu-mi permite sa ma ocup si de desert, desi toata ziua gatesc la tabara , decat foarte rar ... si atunci in general incropesc ceva la repezeala.
Acum, fiind acasa, ma pot ocupa pe indelete de dulcegarii. :)
Singura problema ramane in continuare aparatul foto, tradatorul stricacios . Asa ca, va rog scuzati calitatea imaginilor, care numai poze nu se pot numi :(.

Azi am facut o placinta (tarta ) cu aluat fraged de ciocolata si umplutura de branza dulce , careia i-am adaugat o tona de stafide si  coaja de lamaie confiata macar sa fie aromata pana-n maduva oaselor :)).
Dupa mai bine de doua ore de cand am scos-o din cuptor casa mea miroase inca a rai :)), atat este de parfumata.
Dar, hai sa va spun cum s-o preparati  chiar  voi:) .

Pentru aluat am folosit :

-500g faina 000
-200g unt 80% grasime (puteti folosi si unt mai putin gras 65 % de ex )
-3 galbenusuri de ou
-6 linguri de zahar
- 6 linguri de cacao de buna calitate
-aproximativ 20 de linguri de lapte rece
-jumatate de lingurita de sare

Aluatul se prepara astfel :

intr-un castron se cerne faina si cacaua, se adauga untul la temperatura camerei, galbenusurile, zaharul, sarea si se incepe omogenizarea ingredientelor.
Pe parcursul "framantarii" se adauga laptele rece, pe rand, pana se leaga  toate ingredientele uscate intr-un aluat nici ferm nici elastic.
E posibil sa fie nevoie de mai mult lapte sau poate nici n-o sa fie nevoie sa folositi toata cantitatea scrisa de mine...depinde  ( de unt, de marimea oualor, de faina ).
Cert e ca aluatul rezultat trebuie sa se dezlipeasca de maini sa fie lucios si suficient de maleabil .
Se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei ( la cca 20* ) pana pregatiti umplutura.

Pentru umplutura am folosit :

600 g branza dulce de vaci "PILOS" -se gaseste la LIDL
100 g stafide
100 g coaja de lamaie confiata - se gaseste la LIDL
3 albusuri de ou (de la cele 3 galbenusuri folosite la aluat )
6 linguri de zahar (daca vreti mai dulce puteti pune mai mult )
o cutie de budinca de gris cu bitterkoekjes de la DR. OETKER ( cu asta cred ca e o problema la noi, eu am budinca din Germania )
@@@!!!
Voi puteti inlocui budinca de gris cu un pachet de budinca de vanilie sau frisca sau cu 3-4 linguri de gris nefiert.

Umplutura se prepara astfel :

se amesteca toate ingredientele intr-un castron :D (simplu, nu ?!) :)), apoi se adauga praful de budinca sau budinca de gris  sau grisul  NEPREPARATE !!! :)
DE CE ?!
In timpul coacerii, branza de vaci in amestec cu zaharul e tentata sa lase zer... grisul sau amidonul din budinca o sa absoarba zerul, formand impreuna cu celelalte ingrediente o umplutura cremoasa , salvand astfel aluatul de la dezastru.
In caz contrar tot zerul din branza s-ar scurge in aluat, iar acesta ar capata aspect de necopt.
Nu va doriti sa preparati o placinta cruda, necoapta nu-i asa ?!
Ei bine, folositi cu incredere toate ingredientele indicate de catre mine si o sa iasa totul perfect ;) .

Cum asamblam placinta :

se ia o treime din aluat si se  intinde cu sucitorul pe o planseta sau pe masa .... grosimea sa fie de cca un centimetru ...
din acest aluat decupati cu ce forma doriti voi ( eu am folosit de data asta steluta ) decorul (sau partea superioara a placintei )
Restul aluatului se intinde in forma de cerc  si se aseaza intr-o tava de tarta (stiti voi, din aceea ondulata pe margini ), avand grija sa-i acoperiti si peretii . ;)
Va puteti folosi de maini ca sa aranjati bine aluatul  pe toata suprafata tavii.
Odata aranjat aluatul puteti pune umplutura peste, niveland-o cu lingura.
Aranjati apoi dupa imaginatie decorul (sau partea superioara )  pe placinta .
Acum ca placinta  e gata finisata ,o introduceti in cuptorul incalzit in prealabil la 180*, pentru cca 50 minute.
Dupa 35 minute verificati "ochiometric" cum sta treaba in cuptor :)
Umplutura de branza se va rumeni catre final, semn ca e pe punctul sa fie gata :).
Dupa ce s-a copt si numai daca va place, pudrati-o cu zahar praf vanilat :)



Lasati placinta (tarta ) sa se raceasca in forma in care ati copt-o.
Dupa o ora buna, in care se stampara indeajuns puteti s-o taiati si s-o papati asa calduta .
Aluatul, desi la origini e unul fraged, din cauza ca are cacao in compozitie devine usor crocant. Asta il face si mai special, va asigur :).

 Incercati !

Va astept cu comentarii pe blog, sa-mi spuneti cum v-a iesit si daca v-a placut   :D
Daca aveti nelamuriri va astept intrebarile aici pe blog ,sau pe pagina mea de facebook :)

Fiti binecuvantati ! :)
Share on Google Plus

Despre: Adriana Lucia Mara - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comentarii :

  1. ffff bine arata!!cu iguranta o sa o incerc si eu!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Georgiana, merci ! :) neaparat...e prea buna :)

    RăspundețiȘtergere

daca doriti sa comentati :