mal
Astazi toata Romania face mucenici...e un obicei despre care nu stiu foarte multe...
E sarbatoarea celor 40 de sfinti cica. Promit sa ma documentez cand am vreme, ca e bine de stiut :).
Ai mei nu tineau sarbatoarea asta, n-am crescut cu ea, nu mi-am insusit-o.
Am facut si eu mucenici, dupa cum m-a taiat capul :) din moment ce tot era rost de copt in casa :).
Dintr-un aluat pe care il folosesc destul de des la diverse ( cornuri, gogosi, branzoici....etc...etc ) am modelat si mucenicii.
Acesta este:
http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/2012/02/gogosi-ravioli.html
in cel pentru mucenici am adaugat coaja de portocala rasa (2 lingurite ).
I-am modelat in forma de 8 si i-am copt la 180* ccca 35 minute .
Dupa ce s-au stamparat putin i-am uns cu miere, i-am tavalit prin nuca macinata, apoi i-am "nins" cu scortisoara.
Am inteles ca obiceiul unora este sa manance mucenicii in timp ce beau vin...si nu putin , ci 40 de pahare :D (aiaiaiiii ) :))
Sincer, daca aveam un vin bun, facut in ograda, il fierbeam pana se evapora alcoolul , apoi il indulceam cu miere si il aromatizam cu toate alea (scortisoara, cardamom, cuisoare, piper roz....etc ).
Asa "dres " ma incumetam si eu la o cana (mai ales ca sunt si putin racita ).
N-am avut, asa ca am mancat mucenicii cu laptic....asa ca niste copilasi cuminti:).
Sunt bunuti:)...si merg si cu alte ocazii, nu neaparat numai azi de ziua sfintilor :).
Iaca si niste poze :)
Tags:
deserturi
,
PANIFICATIE
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Tare gustosi! pup
RăspundețiȘtergere