PLACINTE CA PE VALEA AMPOIULUI COAPTE PE LESPEDE (TIGAIE)

mal


M-am intalnit pentru prima data cu placintele coapte pe lespede in urma cu aproape 20 de ani, cand l-am cunoscut pe sotul meu, originar de pe Valea Ampoiului (jud. ALBA )
Aceste placinte erau si inca mai sunt , dulcele cel mai des intalnit in acea zona.
 Se fac aproape la fiecare sfarsit de saptamana, la sarbatori, pentru a fi duse la camp ...in serile de claca, sau atunci cad se reuneste familia.

De copt se coc pe "lespede".. . care nu e tocmai din piatra cioplita , ci un fel de tigaie de fonta (bediug ), pe care majoritatea il au mostenire de la stra-strabunici.
Cand ma nimeresc prin zona, o ajut pe soacra mea sa faca aceste placinte...de altfel , de la ea am invatat sa le fac.
Desi imi ies foarte bune placintele, niciodata n-am reusit sa le fac asa bune ca ale soacrei mele.

Totusi, ma incumet sa va dau reteta lor si sa va indemn sa le faceti si voi.
Chiar daca nu dispuneti de lespedea cu pricina, le puteti coace intr-o tigaie de fonta sau chiar si in tigaia nonaderenta.

Numai ca....desi o sa fie bune, n-o sa le egaleze pe cele coapte pe lespede ;)
Insa si asa, tot merita facute ;).


Asadar :
pentru aluat aveti nevoie de 1 kg de faina 000 /1 pliculet drojdie uscata ( sau 40g drojdie cruda/ proaspata  )/ 50g unt topit / 5 linguri de ulei/ 3 linguri de zahar/ 2 galbenusuri de ou/ 2 lingurite rase de sare....si cca 600 ml apa calduta.

Intr-un castron puneti faina  , drojdia si zaharul si faceti o maia cu cca 200 ml apa calduta.



 Lasati drojdia sa lucreze cca 10 minute, apoi adaugati untul topit amestecat cu uleiul, cele doua galbenusuri , sarea si restul de apa....



Framantati numai pana reusiti sa incorporati toata faina.


Lasati aluatul sa creasca cca o ora, timp in care puteti pregati umpluturile.

Eu am facut o umplutura de branza sarata de vaci : am dat pe razatoare 350g branza pe care am amestecat-o cu cele doua albusuri ramase de la aluat si 3 linguri de zahar... (daca nu va place amestecul de dulce /sarat, puteti renunta la zahar . adaugati peste branza marar verde sau chimen. pentru varianta dulce puteti adauga zahar vanilat sau coaja de lamaie ) .
Pentru umplutura nr 2 am calit o varza mica cu sare si piper.
Iar pentru umplutura nr 3 , am folosit gem de prune.



Aluatul se imparte in 12 bilute egale ,pe care le puneti pe masa de lucru presarata cu faina.
Apoi purcedeti la formatarea placintelor ;)

Fiecare biluta de aluat se intinde putin...apoi se pune umplutura ( 1-2 linguri )...





 ....se impatura marginile placintei peste umplutura, la fel ca in poza  ;)



 si se sigileaza bine toate pliurile .


  Cu sucitorul se intinde placinta la dimensiunea dorita, insa nu inainte de a o intoarce cu pliurile dedesupt !!!


 Pentru o reusita sigura va sugerez sa urmariti cu atentie pasii din poze !!!

Coaceti placintele in tigaia ( ma indoiesc ca aveti lespede ;)   ) bine incinsa , unsa cu putin ulei.
Incercati sa pastrati temperatura de sub tigaie cat de cat constanta.
 Focul nu trebuie sa fie mai mare de mediu, altfel le veti arde, fara sa le coaceti !!!



Se coc maxim 3 minute pe fiecare parte, insa puteti urmari  sa arate ca cea din poza ;)
Completati cu foarte putin ulei si cand intoarceti placinta.

Cel mai bine este sa va folositi de o pensula, rezistenta la caldura pentru operatiunea asta :)
Mama avea o pana de gasca :)) cu care ungea tigaile ( mi-am amintit acum :)  )

 Astea sunt placintele cu varza calita :

 ...astea sunt cele cu branza ....


iar acestea sunt cele cu gem de prune :)
 Astora le-am presarat zahar tos, asa cum face soacra mea :)

Incercati-le , n-o sa va para rau ;) !
Sa fiti iubiti ! :)
Tags: , ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comentarii :

  1. Am tot vazut placintele astea de-a lungul timpului in diverse poze dar nu am mancat si nu am facut niciodata. Mereu mi-am promis ca o sa le incerc. Tot le fac pana la urma :P Arata imbietor :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam asa ceva facea mama mea cind eram in Romania in Arad, acum 30 de ani. Arata asa de bine, vreau sa incerc curind si eu. Multumesc mult pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  3. azi le fac !! neaparat . ) cadou familiei mele ♥ arata minunat !! :) sper sa imi iese si mie asa.. ;d :) mersii :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamne,Doamne ce bunatate!!!le-am facut si au iesit super bune....mi-au iesit 12 bukati si le-am facut cu branza de vaci....multumesc de receta...abia astept sa le mai fac!:*

    RăspundețiȘtergere
  5. Am mincat astfel de placinte facute de cineva din zona Alba.Au fost minunate.Tot secretul e sa fie cat mai subtiri.Bravo bucatariei ardelene!

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.youtube.com/watch?v=RfDq95J5fFA vedeti aici

    RăspundețiȘtergere
  7. 6vicki 24 februarie 2016 multumesc pentru reteta le voi face imediat

    RăspundețiȘtergere
  8. Daaaaa,sunt super bune!!! am mancat si eu la matusa mea din Garda,placinte din astea! nu-ti mai trebuie altceva! mancate calde,cu branza de burduf...:)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Dupa ce anul trecut am fost in Apuseni si am mancat delicioasele placinte , am folosit aceasta reteta si mi-au iesit foarte bune. Acum le fac a 2 a oara . Le plac si copiilor iar sotul ar manca zilnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cele mai bune plăcinte pe care le-am mâncat vreodată!La mama lor acasă Ampoita, Alba!

    RăspundețiȘtergere

daca doriti sa comentati :