mal
Nu stiu cum sunteti voi, dar mie iarna imi place sa mananc ca la tara.
Adica sanatos. :)
Intelegeti ce vreau sa zic, nu-i asa ?! :))
Profit de faptul ca mai avem inca parinti la sat , crescatori de oratanii si cate un porc prefacut in carnat , din care ne infruptam si noi cu bucurie.
Asociez mereu carnatul ( cel "sfant", primit de la soacra ) cu garniturile aduse pe masa de mama , in copilaria mea.... cu preponderenta cartoful si varza murata .
Ma simt ca o taranca autentica cand am asa ceva la masa si tare mai mi-s mandra.
Sterg iute, cu maneca bluzei , lacrima itita in coltul ochiului , cand vad cu cata bucurie si apreciere primeste fata mea acest gen de mancare simpla , romaneasca, traditionala....si o indemn sa-i tina minte gustul si s-o pretuiasca mereu, ca-i hrana obtinuta cu sudoare.
Si o invat s-o faca si ea copiilor ei, cand o fi vremea....
....si daca sunteti cuminti va invat si pe voi :)) , ca-i simplu :).
Mai intai umblati de cumparati cartofi albi, din cei cu cojuta subtire . Apoi musai tre' sa aveti o daraba de carnat facut in casa, afumat si un pic uscat.
Varza murata acuma e "pe toate gardurile"... si daca va uitati cu bagare de seama, o puteti lua gata facuta taitei ;)
Ce mai trebuie sa faceti ?!
Spalati cu sarguinta cartofii, ajutandu-va de un burete abraziv si multa apa.
Crestati-i oblic, apoi ungeti-i bine cu untura ( de porc/rata/gasca/curca/gaina/strut...elefant (GLUMESC ! ) :D sau unt ( eu am pus untura de porc ;) )
Presarati un praf de boia, piper, un strop de rozmarin uscat si sare de mare pe fiecare cartofior in parte.
Asezati cartofii in tava , apoi puneti langa si carnatul portionat.
Acoperiti tava cu folie de aluminiu si puneti-o in cuptorul incins la 180-190*.
Lasati cartofii in seama cuptorului si apucati-va sa preparati varza calita.
Intr-o tigaie/ cratita incingeti 5-6 linguri de ulei. Puneti varza taiata fideluta . Lasati-o sa sfaraie un picut, apoi adaugati o canuta de apa.
Cand incepe sa clocoteasca gustati zama rezultata.
In functie de ce credeti ca trebuie mai adugati : sare , otet sau zahar...sau pe toate ...sau de nici unele.
Totul depinde de cat de sarata si murata e varza. Cu cat e mai murata, cu atat e mai acra.
In fine, o sa-i dati voi de capat.
Dupa ce scade zama , mai adaugati o canuta de apa si lasati varza sa se inabuse sub capac.
Cand scade iarasi zama, adaugati : boia, piper si chimen bobite daca va place.
Amestecati bine condimentele cu varza ...sfaraiti-o apoi cca 5 minute si ... gata, aveti varza calita .
Acuma verificati daca sunt patrunsi cartofii. ( sa fie trecute cca 40 de minute )
Dati cu grija folia de-o parte si cu un cutit incercati cartoful cel mai mare din tava.
Daca lama cutitului patrunde cu usurinta , cartofii sunt facuti, daca insa trebuie sa fortati ca sa patrundeti cartoful... mai dureaza;).
Intoarceti cartofii pe partea cealalta si continuati coacerea.
Carnatul e posibil sa fie fript, asa ca puteti sa-l scoateti si sa-l tineti la cald.
Dupa cca 15 minute verificati din nou cartofii...
Ar trebui sa fie gata :D
Chemati familionul la masa si savurati cea mai pretioasa mancare :).
FITI BINECUVANTATI ! :)
Tags:
feluriprincipale
,
LEGUME
,
PORC
-
Blogger Comment
-
Facebook Comment
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu
daca doriti sa comentati :