TORT CLASIC DE FRISCA

mal



Nu mai tin minte de cand n-am mai facut un tort simplu, clasic de frisca.
Cand a venit cererea m-am bucurat .
Gandul m-a dus  la un mare adevar : orice am face, oricat am evolua, inevitabil ne vom (re)intoarce la origini ;).
Originile cu gust si amintiri din copilarie.

Am facut blatul cuprinsa de o emotie cum n-am mai simtit de mult, din vremea cand ma munceam s-o ajut pe mama la facut prajituri.
Mereu ajungeam sa fiu eu cea care batea ouale pentru blaturi sau creme.
Ma chinuia talentul ingrozitor, dar nu ma lasam pana nu umflam bine  ouale :)).

Acum m-am lenevit. Nu mai sunt in stare sa bat ouale pentru blat manual. De fapt nici nu mai e nevoie... atata vreme cat exista mixer :P.

Va scriu reteta in caz ca doriti si voi un tort de poveste :).

INGREDIENTE PENTRU PISCOT / BLAT/ PANDISPAN :

7 oua mari la temperatura camerei
200g zahar + 3 linguri zahar vanilat facut in casa ( sau de cumparat )
220 g faina 000
o piscatura de sare

Mixati ouale intregi  impreuna cu sarea pana cand incep sa se deschida la culoare si nu mai sunt gelatinoase ( 5 minute )
Adaugati zaharul si mai mixati  15 minute.
In acest timp, cca 20 de minute , ar trebui sa aveti castronul plin de o spuma galbuie, destul de tzapana .
Adaugati faina si incorporati-o cu atentie in spuma de ou.
Transferati spuma in forma unsa si bine tapetata cu faina.

Coaceti  in cuptorul preincalzit la 180* , 30-35 de minute sau pana cand blatul trece testul cu scobitoarea .

La final opriti cuptorul si lasati blatul sa se racesca impreuna cu acesta, dar cu usa intredeschisa.

Dupa ce se raceste complet, il scoateti din forma si il mutati in frigider pentru cca 2 ore.

Apoi puteti sa-l taiati in doua sau mai multe straturi.


INGREDIENTE PENTRU CREMA :

600 ml frisca naturala
6 linguri de zahar
semintele de la un sfert de baton de vanilie sau zahar vanilat dupa gust

Se mixeaza impreuna pana cand se transforma intr-o spuma usoara... nu insistati pentru ca riscati sa faceti unt ;).

INGREDIENTE PENTRU SIROP :

300 ml apa plata
200 ml suc de mandarine ( portocale  )
2 linguri de zahar

Se amesteca pana se topeste zaharul.


Cu acest minunat sirop udati din abundenta fiecare strat de blat, apoi adaugati frisca.
Montati tortul incepand cu blat si terminand tot cu blat.

Dati tortul asamblat la frigider.

Apoi... mixati 400 ml de frisca naturala cu 3-4 linguri de zahar vanilat facut in casa pana obtineti spuma de care v-am mai povestit.
Adaugati o lingurita rasa de amidon sau un intaritor de frisca.... si continuati sa mixati pana se  mai intareste.
Va veti da seama dupa consistenta cand e cazul sa va opriti ;).

Cu aceasta frisca finisati si ornati tortul. :)
GATA.
Acum aveti pe masa cel mai bun tort de la facerea lumii si pana in zilele noastre :P  :)).




FITI BINECUVANTATI ! :)





Share on Google Plus

Despre: Adriana Lucia Mara - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

daca doriti sa comentati :