PRAJITURA FRAGEDA CU NUCA SI STAFIDE

mal




 AN NOU BINECUVANTAT & LA MULTI ANI, TUTUROR !


Cu prima postare din acest an, impartasesc cu voi o veche reteta de prajitura cu nuca.
E din categoria mostenirilor de familie .
Adaptata si imbunatatita.
Si dubla, pentru ca eu asa o fac mereu.
Am o tava de cca 45 X 35 . In ea o fac, altfel nu ne-ar ajunge.
In plus, e un mare avantaj sa o fac in tava mare. Cu cat sta mai mult, cu atat devine mai frageda.


Prajitura e  "dintr-o bucata" , desi are foi si umplutura... insa , dat fiind faptul ca se coc toate de-odata, la final ...e un tot unitar .

INGREDIENTE PENTRU  FOI :

- faina 000 - 600-700g ( poate sa intre chiar mai multa, depinde de restul ingredientelor )
-zahar - 300g
- untura - 150g
- unt - 150g
-lapte ( caldut ) - 120 ml
- galbenusuri - 5
- coaja rasa de portocala si lime ( sau lamaie )
- 50 ml suc de portocala & lime ( sau lamaie )
- o piscatura de sare
- praf de copt -  1 plic

 In reteta mamei, foile contineau doar untura. Eu am impartit cantitatea in jumatate si am adaugat unt.
Daca vreti, puteti pune doar unt , insa e musai sa fie  82-85 % grasime.

MOD DE PREPARARE  :

Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se deschid la culoare.
Se adauga laptele, sucul de portocale, coaja de portocale si sarea.
Se amesteca bine.

Intr-un alt caston , se pune faina si praful de copt  impreuna cu untul si untura. Se omogenizeaza cu mainile pana cand faina absoarbe grasimea si se transforma intr-un " fel de nisip "
Peste amestecul solid, se toarna amestecul lichid. Se framanta un aluat.
E gata atunci cand se dezlipeste de pe maini.

Se imparte in doua si se lasa sa se odihneasca.

Ca sa fie mai usor de manevrat,  foile se intind direct pe hartie de copt



INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA :

- faina- 300g
- zahar- 300g
- albusuri de ou -5
- unt ( la temperatura camerei ) - 200g
- nuca macinata - 350-400g
- coaja de portocale/ lime/ lamaie
- suc de portocale - 100 ml
- praf de copt - 1 plic
- sare- o piscatura
- stafide - 100g


MOD DE PREPARARE :

Albusurile se bat spuma cu zaharul, apoi se amesteca  cu restul ingredientelor. ( fara stafide ) !


ASAMBLARE :

Se intinde jumatate de umplutura peste prima foaie asezata deja in tava.
Se presara stafidele.
Apoi se intinde restul de umplutura.
Cu ajutorul hartiei de copt, se adauga  si cealalta foaie.
Se indeparteaza hartia.
Cu o furculita ,  se inteapa prajitura din loc in loc.

COACERE ;

Se coace la 170-180* , cca 45-50 de minute, sau pana cand se rumeneste frumos .


ARTIFICII :

Pentru o prajitura coapta intr-o tava mai mica, impartiti ingredientele in jumatate .

Daca doriti o prajitura mai festiva, puteti sa o glazurati.

GLAZURA  :

- ciocolata -100g
-frisca naturala lichida - 100 ml.

Se incalzesc impreuna pe baie de aburi. Se amesteca.
Glazura obtinuta se  intinde uniform  peste prajitura.
 O puteti amesteca si cu glazura de ciocolata alba. Se prepara la fel .



 A doua zi de portioneaza .

Fara glazura :


Cu glazura , impreuna cu alte prajituri :



FITI BINECUVANTATI !
Share on Google Plus

Despre: Adriana Lucia Mara - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comentarii :

daca doriti sa comentati :