mal
Sunt cativa ani de cand am vazut in Ungaria prajitura asta.
Aproape toate cofetariile si micile cafeterii te imbie cu ea.
Prezentarea e intotdeauna aceeasi : triunghiuri mici si scumpe :)).
Am ignorat-o pana acum, deoarece nu sunt fana prajitura cu foi, in special a celor cu miere . :)
Sambata trecuta am fost intr-o calatorie de afaceri pana la Szeged.
Langa cafeaua cu care am fost servita , am primit si o felie de Marlenka.
Sovaielnic am testat-o .
Inca de la prima inghititura am ginit-o ca fiind "prajitura cu foi de miere "/ Albinita :), pe care ne-o facea si mama de fiecare data cand primea miere de la nana Sidi a lu' aciu Romonutz :))
Atata doar ca mama punea intre foi o crema fiarta de gris cu lapte si unt si "imniere " de prune bistrite :).
Sigur n-a inventat ea reteta. :)
Reteta Albinitei circula din gura in gura si din casa in casa, fiind considerata o prajitura "cu spor":). Asa a ajuns si la mama.
Am venit acasa si am cautat pe net detalii, ca sa ma conving.
Ce sa vezi ?! Nici-o surpriza :)
Era chiar asa cum am ghicit : Marlenka = Mezes kremes = Medovnik =Prajitura cu foi de miere= Albinita
Puteti cauta chiar voi mai multe detalii, le veti gasi pe zeci de siteuri :)
Tocmai de aceea n-am sa scriu reteta dupa care am facut-o, pentru ca e o combinatie dintre foile mamei cu miere de albine si adaptarile dupa gustul meu.
Va spun doar ca am eliminat definitv zaharul din reteta si ca foilor clasice le-am adaugat cacao.(exista si varianta asta de Marlenka )
Am sperat astfel sa estompez gustul de miere, cu care sincer , nu ma prea impac.
Crema ( care e mai mult un sos ) am facut-o din miere , lapte condensat si unt, insa le-am pus in proportii care sa-mi satisfaca mie gustul.
Am vrut o crema mai putin dulce :).
In retetele de pe net apare zahar si la componenta foilor si la cea a cremei.
Sincer, daca respectam retetele acelea, n-as fi putut manca prajitura asta, deoarece ar fi iesit prea dulce :)
In plus , am pus nuca macinata si intre foi, desi majoritatea retetelor specifica sa pui doar pe ultima foaie .
Acuma... sa va spun cum sta treaba cu taiatul si mancatul prajiturii.:))
Cu cat se invecheste, cu atat e mai buna si mai moale si se poate taia mai usor. :)
Foile au nevoie de o vreme... buna ,ca sa se imbibe cu crema si sa se inmoaie, in special acestea cu cacao, care au tendinta sa fie mai tari decat cele clasice :)
Eu am taiat Marlenka mea cu cacao numai pentru poza :), pentru ca, de mancat o s-o mancam cel mai devreme maine dimineata la cafea .
Am gustat-o doar si pot sa va spun ca e asa cum mi-am dorit.
Nu se simte prea tare gustul de miere din foi, iar crema e dulce atat cat s-o pot suporta :).
In lucru mai am o varianta de Marlenka , cu foi clasice , (dar tot fara zahar) si crema cu dulce de lache si putina miere.
Si aceleia i-am pus o tona de nuca intre foi :)
Mai trebuie s-o finisez si s-o las sa se invecheasca :))
O sa v-o arat zilele urmatoare;)
Tags:
deserturi
,
prajitura
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Ce bine arata!
RăspundețiȘtergeremultumesc !
Ștergeresi unde e reteta????eu cum pot sa fac aceasta prajitura???
RăspundețiȘtergereImi place combinatia care ai folosit-o...si totodata imi place tare mult prajiturica cum a iesit:) Yammy.....ce apetisant arata!!!!!Pupici:X
RăspundețiȘtergereda Maria, combinatie e super buna :)...merge la fix cu o cafea amara :)
RăspundețiȘtergere:*
Domnul sa te binecuvinteze...ma bucur tare mult ca "din intamplare" am dat peste acest blog...ai retete deosebite...o adevarata placere sa le citesti...si merita incercate...
RăspundețiȘtergereImi plac combinatiile tale pe care le folosesti in retete...
sa ai o zi frumoasa !