ZAPIEKANKA sau PIZZA PE BAGHETA

mal

Un alt "preparat" specific Poloniei este aceasta  ZAPIEKANKA sau   PIZZA PE BAGHETA.
Se vinde in piete, bodegi, pub-uri, pizzerii...practic la tot pasul o intalnesti.
Este cea mai populara mancare de strada in Polonia.
Ieftina ( preturile variaza intre 5  si 12 lei...cel mult 15 lei, in functie de continut ).
Cea mai des intalnita este  cea clasica  : bagheta/ sos de rosii/ ciuperci tocate marunt / branza ( ei sunt mari specialisti in branzeturi si lactete , care de altfel sunt destul de accesibile ca pret )
De aici in functie de dorinta poti cere " topinguri" suplimentar ( branza afumata- iarasi un produs specific zonei muntilor  Tatra, respectiv statiunii Zakopane / piept de pui/ salam/ sunca/ porumb/ spanac/ arpagic ...etc.etc.

Lungimea unei ZAPIEKANKA  este de cca 40 cm :)). Este foarte satioasa si extrem de gustoasa.
Datorita faptului ca e coapta in cuptoare speciale are coaja crocanta, fapt care duce simtitor la imbunatatirea gustului ;).

Am incercat s-o reproduc acasa .
In poze vedeti ce a iesit :)
Numai bagheta este din Polonia, in rest am folosit ingrediente relativ autohtone : sos de rosii / piept de pui afumat/ cascaval- branza tilsit/  ierburi de provence.
Practic puteti pune pe bagheta tot ce va place voua, cu conditia sa n-o incarcati prea tare....nu de alta dar ii ajung 5 minute la cuptorul incins (180- 190 * ) pentru a se patrunde daca e mai putin incarcata :), ceea ce este de dorit,  nu-i asa ?!
Cat priveste bagheta ...va recomand una mai pufoasa , nu foarte indesata .... cred ca acele minibaghete care se gasesc la kaufland & lidl sunt ideale.
Sau poate aveti voi o sursa mai buna :).

Aici ZAPIEKANKA  inainte de a fi bagata la cuptor:


....dupa 5 minute de stat la caldurica :))



Spor la " gateala"  si... sa fiti iubiti !
Tags: ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

daca doriti sa comentati :