mal
Facutul clatitelor e ca mersul pe bicicleta...il ai in sange sau nu. :)
Nu-i mare filozofie sa coci o foaie de clatita daca la baza sta o reteta buna de aluat. Sunt variante si variante de aluaturi... nu intru acum in amanunte.
Ce vreau sa va spun insa e ca... eu rareori ma complic si de cele mai multe ori fac aluatul de clatite in cel mai simplu mod cu putinta .
Sa va explic din ce :
1 kg faina 000
3 oua
5 linguri de zahar
2 lingurite de sare
1 lingurita rasa de bicarbonat
1,7-1,8 L de apa plata.
....si cum :
intr-un castron incapator pun faina...apoi adaug restul ingredintelor.
Montez mixerul si incorporez pe rand toata apa mentionata pana cand obtin aluatul.
Il las sa respire un picut pana cand imi pregatesc untul pentru uns tigaia.
Las tigaia se se incinga pe focul destul de maricel, apoi trec untul usor pe fundul tigai ...
Daca tigaia este nonaderenta nu are nevoie de mai multa grasime.
Untul se caramelizeaza si da un gust deosebit clatitelor.
Ca sa obtineti o clatita frumoasa, tigaia trebuie sa fie bine incinsa si unsa . Turnati aluatul cu un polonic , apoi invartiti tigaia pana cand acoperiti bine fundul acesteia cu aluat.
O intoarceti in momentul in care observati ca aluatul se usuca, asta indica faptul ca partea care sta direct in contact cu tigaia este coapta.
Eu asa procedez, nu le coc prea tare pentru ca nu-mi plac arse :).
Repetati operatiunea pana cand epuizati aluatul :).
Mie mi-au iesit cca 50 de bucati din ingredientele mentionate. Sigur, depinde si de diametrul tigai , dar si de cat de gros turnati aluatul.
Oricum sunt cele mai bune clatite.
In forma aceasta puteti sa le folositi dupa bunul vostru plac...fie le mancati asa cum sunt, sau cu umpluturi dulci ( gen -dulceturi, ciocolata, branza...etc ) , fie le umpleti cu ceva sarat ( gen -ciuperci, carne de pui, spanac, branza sarata...etc )
Sau daca doriti puteti sa congelati o parte dintre ele ...singura conditie este sa le lasati sa se racesca bine inainte.
Noi le-am savurat umplute cu diverse dulceturi : de gogonele, prune, zmeura, caise...
dar si cu miere de salcam roz facuta de catre mine ( gasiti reteta pe blog ), care este preferata mea :)
Am pastrat o parte ca sa fac desertul pentru astazi ( clatitele le-am facut ieri ) .
M-am oprit la clatite "Ana Lugojana"
Stati aproape sa aflati ce reteta buna am eu :).
FITI BINECUVANTATI ! :)
Tags:
Clatite
,
deserturi
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Se faceau cu bicarbonat cand nu se gasea la noi apa minerala...in epoca de aur...acum, cand nici nu stii ce marca de apa mineraa sa alegi, ptr.ca sunt f. multe, e bine sa se renunte la bicarbonat...ptr. mine are un gust oribil...desigur, poate voua va place.
RăspundețiȘtergereSunt in cautarea retetei de "clatite banatene" sau asa zisele "Ana Lugojana" si cum ingredientul de baza sunt chiar clatitele( daca nu sti cum se fac nu poti realiza lucrul final) am citit numeroase retete, fiecare cu ingedientele sale,dar propunerea ta e cea naturala,originala cum se spune.Sincer eu nu am folosit niciodata cantitati de masura ,am facut mereu "la ochi" si pot sa afirm ca mi-au iesit intotdeauna bune, (cum ai precizat si tu la introducere,ori sti sa pedalezi,ori nu te plimbi cu bicicleta)Mi-a placut foarte mult aceasta comparatie. Intr-un cuvant,felicitari pentru simplicitatea cu care ai expus reteta.Personal o consider cea mai originala si la indemana oricarei incepatoare.O seara placuta.
RăspundețiȘtergereMUltam !
ȘtergereSa fii sanatos/ sanatoasa ! ;)