TORT DE VANILIE CU NUCI PRALINATE SI JELEU DE VISINE

mal



Am inceput sa lucrez la acest tort cu dorinta de a-l determina sa dea ce poate el mai bun in materie de gust , arome si textura.
Prietena mea Andreea mi-a dat ideea :)
Ea  dorea un blat vanilat , asa cum n-a gasit in nicio cofetarie si crema cu nuca si vanilie ...pentru ca era satula de mousseuri de fructe si iaurt.
In urma acestei dorinte a venit ideea, care s-a diversificat pe parcurs, primind in final drept  bonus- un jeleu de visine si drept hainuta -un fin mousse de cacao si visinata.

V-am promis reteta pe facebook, asa ca...pregati-va, pentru ca e ceva de lucru. :)
Insa nu va speriati, se rezolva cu calm , relaxare si multa implicare ;)

Mai intai trebuie facut blatul . Clasica reteta ;)


INGREDIENTE PENTRU PISCOT / BLAT/ PANDISPAN :

7 oua mari la temperatura camerei
200g zahar + 3 linguri zahar vanilat facut in casa ( sau de cumparat )
220 g faina 000
o piscatura de sare

Mixati ouale intregi  impreuna cu sarea pana cand incep sa se deschida la culoare si nu mai sunt gelatinoase ( 5 minute )
Adaugati zaharul si mai mixati  15 minute.
In acest timp, cca 20 de minute , ar trebui sa aveti castronul plin de o spuma galbuie, destul de tzapana .
Adaugati faina si incorporati-o cu atentie in spuma de ou.
Transferati spuma in forma unsa si bine tapetata cu faina.

Coaceti  in cuptorul preincalzit la 180* , 30-35 de minute sau pana cand blatul trece testul cu scobitoarea .

La final opriti cuptorul si lasati blatul sa se racesca impreuna cu acesta, dar cu usa intredeschisa.

Dupa ce se raceste complet, il scoateti din forma si il mutati in frigider pentru cca 2 ore.

Apoi puteti sa-l taiati in doua sau mai multe straturi.


Continuam cu nuca pralinata :).

INGREDIENTE PENTRU NUCA PRALINATA :

-5-6  linguri de zahar
-250g samburi de nuca



Intr-o cratita/ tigaie puneti sa se arda 5-6 linguri de zahar.
Cand se transforma in lava maronie, adaugati samburii de nuca - 250 g
Amestecati bine astfel incat zaharul topit sa imbrace samburii.

Luati de pe foc si transferati samburii pralinati pe o farfurie unsa cu unt.
Lasati nuca sa se raceasca, apoi o tocati grosier cu un cutit.


Apoi facem crema de vanilie  :).

INGREDIENTE PENTRU CREMA DE VANILIE :

-500 ml lapte
-6 linguri de zahar
-3 galbenusuri de ou
-2 linguri de amidon
-1 baton de vanilie
- 200 g unt 80% grasime, de calitate
300 ml de lapte se pune la fiert intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu semintele si batonul de vanilie


Galbenusurile se freaca bine impreuna cu zaharul, apoi se adauga restul de lapte si amidonul .
Se omogenizeaza.


Se toarna peste laptele clocotit si se continua fierberea pana se ingroasa si se transforma intr-o budinca/ crema.

Se lasa la racit pe baie de apa rece.

Untul, la temperatura camerei ,  se lichefiaza, apoi se amesteca cu crema rece de vanilie , dupa modelul maionezei...se toarma cate putina crema in unt, se amesteca...si tot asa pana se epuizeaza crema.


ASAMBLARE :

Blatul bine racit se taie in doua straturi egale .
Primul strat se aseaza pe suport si se insiropeaza din belsug cu sirop obtinut din : apa+ zahar+ suc de lamaie .

Se adauga jumatate de crema in care a fost amestecata jumatate din cantitatea de nuca pralinata ... se presara restul de nuca, apoi se acopera cu cealalta jumatate de crema.


Puneti acum si celalalt strat  de blat, insiropat pe interior, insa nu la fel de mult ca primul .

Finisati, apoi dati tortul la frigider.


Dupa o ora continuam cu jeleul de visine.

INGREDIENTE PENTRU JELEUL DE VISINE :

300 g visine (de) congelate
6 linguri de zahar
500 ml apa
1 plic- 50g  praf de budinca de punci

Se pun la fiert visinele cu zaharul si 300 ml apa...



praful de budinca se desface cu restul de apa


si se adauga peste visine odata ce dau in clocot.
Se amesteca bine . Se fierbe cca 2 minute, apoi se pune la racit pe baie de apa rece .



Se scoate tortul din frigider, se fixeaza inelul detasabil in jurul lui in asa fel incat sa ramana spatiu pentru jeleu :


Dupa ce se stampara jeleul putin, se toarna peste tort , se niveleaza si se da la frigider pentru minim o ora ( ca sa se intareasca jeleul )

Cand jeleul s-a racit se desface inelul si se imbraca tortul in mousse de cacao si visinata .


INGREDIENTE PENTRU MOUSSE DE CACAO SI VISINATA :

-3 linguri de cacao
-5-6 linguri de visinata
-400 ml frisca  naturala lichida
- 4 linguri de zahar
-1 ligurita de amidon

Cacaua se dizolva cu visinata, amestecand pana se transforma intr-o pasta.
Se adauga peste frisca , se pune zaharul si se mixeaza pana se transforma in mousse. Catre final se adauga amidonul pentru a obtine o tinuta mai ferma.

Cu acest mousse se imbraca tortul dupa dorinta si imaginatie :).

Iata cum arata in interior :


... si felia ( taiata dupa o noapte de stat la frigider ;)  )



Cine se incumeta sa-l faca - mana sus :)
Cine nu, stii unde sa ma gasiti, il fac eu cu placere pentru voi ;)

FITI BINECUVANTATI !


Share on Google Plus

Despre: Adriana Lucia Mara - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

daca doriti sa comentati :