TORT "PATUL LUI PROCUST"

mal


Am creat acest tort  pentru 8 martie 2014.
Sigur , nu la nume m-am gandit initial, ci la ce sa contina tortul. L-a botezat Andreea mea dupa ce a savurat prima felie.
Tocmai  il recitea pe Camil Petrescu :).
Pentru ca nu aveam un nume pentru el, l-am primit cu bucurie...asa ca , "PATUL LUI PROCUST " a ramas .

Dar sa vorbim despre ce contine minunatul tort cu nume ciudat :).

1.BLAT DE NEGRESA CU VISINE ... care se prepara dupa aceasta reteta, dar se coace in tava rotunda , de aceeasi dimensiune ca blatul nr 2  :
http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2013/07/negresa-cu-dulceata-de-visine.html
Se lasa la racit, apoi se taie in trei foi .

2. BLAT DE BEZEA CU VISINE SI NUCA PRALINATA
...care se prepara astfel :

Se pralineaza nuca :
-5-6  linguri de zahar
-250g samburi de nuca



Intr-o cratita/ tigaie puneti sa se arda 5-6 linguri de zahar.
Cand se transforma in lava maronie, adaugati samburii de nuca - 250 g
Amestecati bine astfel incat zaharul topit sa imbrace samburii.

Luati de pe foc si transferati samburii pralinati pe o farfurie unsa cu unt.
Lasati nuca sa se raceasca, apoi o tocati grosier cu un cutit.


Apoi se bat 6 albusuri  cu 12 linguri de zahar pana se transforma intr-o bezea tare .


Se adauga 6 linguri de faina, nuca pralinata si 250 g visine congelate(dezghetate) , date prin faina .


Se coace intr-o tava unsa si tapetata cu faina , cca 35-40 de minute ( sau pana cand e copt) la 180*.

Cand e copt blatul arata asa:

...iar in sectiune , asa :



3 .CREMA FIARTA DE VANILIE SI FRISCA :

-500 ml lapte
- 10 -12 linguri de zahar
-3 galbenusuri de ou
-2 linguri de amidon
-1 baton de vanilie
- 400 ml frisca naturala batuta spuma 
-20g gelatina inmuiata in 150 ml lapte
300 ml de lapte se pune la fiert intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu semintele si batonul de vanilie


Galbenusurile se freaca bine impreuna cu zaharul, apoi se adauga restul de lapte si amidonul .
Se omogenizeaza.


Se toarna peste laptele clocotit si se continua fierberea pana se ingroasa si se transforma intr-o budinca/ crema.

Dupa ce se ia de pe foc, se adauga gelatina hidratata in lapte si se amesteca bine.
Se lasa la racit pe baie de apa rece.

Frisca se bate spuma, apoi se amesteca cu crema rece de vanilie , dupa modelul maionezei...se toarma cate putina crema in frisca , se amesteca...si tot asa pana se epuizeaza crema.



4. GANACHE DE CIOCOLATA CU VISINATA

200 g frisca naturala lichida
200g ciocolata 52% cacao
5-6 linguri de visinata

Se pune frisca impreuna cu ciocolata rupta intr-un castron pe baie de aburi.
Cand s-a topit ciocolata,  se omogenizeaza si se lasa la racit.
Visinata se adauga la crema rece si se incorporeaza cu grija.

5. VISINE (DE)CONGELATE 
300g visine se pun la decongelat impreuna cu 5-6 linguri de zahar.
Cu zeama obtinuta se insiropeaza blatul de negresa, iar fructele se adauga peste crema ganache de ciocolata.


ASAMBLARE :
- blat de negresa insiropat cu sucul de visine
-crema de vanilie si frisca
-blat de bezea cu nuca pralinata si visine
-ganache de ciocolata
-visinele bine scurse de suc
-blat de negresa insiropat
-crema de vanilie cu frisca
-blat de negresa

Se lasa peste noapte la frigider ca sa se intareasca .

Tusa finala o aduce:
HAINUTA DE CIOCOLATA...din :

-150g ciocolata 52% cacao
-100 ml frisca naturala lichida
-50g unt

Toate se topesc impreuna pe baie de aburi. Se lasa putin sa se stampere.
Glazura se toarna peste tort....apoi se  orneaza cu bobite de zahar colorate .






Sper ca v-am starnit curiozitatea sa cititi cartea si sa preparati tortul :)
Veti vedea ca-si merita cu prisosinta numele ;)

Daca vi se pare prea complicat, il fac eu cu placere pentru voi...doar sa ma anuntati din timp :)

FITI BINECUVANTATI ! :)


Share on Google Plus

Despre: Adriana Lucia Mara - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comentarii :

  1. buna, imi zici si mie te rog la ce seminte te referi la crema de vanilie ca nu le regasesc la ingrendiente! multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca erai atent(a) iti dadeai seama ca e vorba de semintele din pastaia de vanilie.....

      Ștergere

daca doriti sa comentati :